Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ROLADKI: INSPIRACJE

Roladki to zawinięte mięso w rulon, wypełnione pysznymi farszami. Są idealnym dodatkiem do obiadu. Stale goszczą na uroczystych stołach.

Roladki to rozbite, a potem zwinięte mięso w rulon lub złożone w kopertę z ulubionymi dodatkami. Są pożywne, smaczne i aromatyczne. Mięso używane do ich przygotowywania to głównie drobiowe lub wieprzowe. Zazwyczaj są panierowane w bułce tartej lub mące, ale można je przygotować również bez użycia panierki. Roladki można przygotowywać smażone, na parze, gotowane, pieczone lub duszone w sosie. Najczęściej farsz, którym wypełniamy roladki to ser, szynka, ogórek kiszony lub papryka konserwowa. Jednak farsz może być dowolny. Wszystko zależy od pomysłów i kubków smakowych. Można łączyć dowolne smaki, inspirować się innymi daniami, dzięki temu mogą powstać na prawdę ciekawe i smaczne połączenia smakowe. Oprócz wymienionych wcześniej składników do farszu, popularne są także roladki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, warzywami, mięsem mielonym jak i owocami. W niektórych restauracjach można spotkać roladki rybne. Roladki to fajny pomysł na obiad, ale najczęściej pojawiają się na święta w nieco innej odsłonie np. pod postacią galantyny, czyli rolady z wydrylowanego, krojona w plastry i idealna na kanapki. Jej przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale warto dla takiego efektu. Drugim najczęściej spotykanym daniem na świątecznych stołach lub uroczystościach są rolady schabowe. Rolady mogą być na zimno, w postaci plastrów na kanapkę lub na ciepło, w postaci plastrów polanych sosem, podane z ziemniakami i surówkami.

 

 

PROPOZYCJE

GALANTYNA
Galantyna to nic innego jak rolada z wydrylowanego kurczaka z farszem mięsnym z dużą ilością natki pietruszki. Nadaje się na zimno jak i na ciepło. Pięknie prezentuje się na stole i jest smaczna.

ROLADKI: INSPIRACJE

 

 

ROLADKI: INSPIRACJE Składniki:
kurczak 1,5 kg
natka pietruszki 1 pęczek
sól 1 łyżka
papryka słodka mielona 1 łyżki
oliwa z oliwek 2 łyżki
Farsz:
mięso mielone wieprzowe 500 gram
Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka
pieprz do smaku
jajko 1 szt.
bułka tarta 3 łyżki

Metoda:
Farsz: Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, kucharka i pieprz. Wymieszać.
Kurczaka oczyścić. Przeciąć wzdłuż piersi i powyciągać kości z całego kurczaka, również z nóżek. Skrzydełka usunąć. W miejsca, gdzie zrobią się większe luki, odciąć kawałek fileta i załatać lukę. Na środek kurczaka wyłożyć farsz. Na to posiekaną pietruszkę.
Kurczaka zwinąć i po nakłuwać wykałaczkami lub związać sznurkiem. Natrzeć oliwą, solą i papryką. Ułożyć na blaszce wykałaczkami do dołu. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.

ROLADA SCHABOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SZPINAKIEM I BOCZKIEM
Szpinak i boczek to idealny kompan dla suszonych pomidorów. Rolada to moja propozycja na uroczystości, a nawet obiad.

 

ROLADKI: INSPIRACJE

Składniki:
schab bez kości 700 gram
szpinak świeży 50 gram
pomidory suszone w zalewie 150 gram
boczek parzony wędzony 4 długie plastry
sól 2 łyżki
papryka słodka mielona 2 łyżki
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
koper suszony 1 łyżka
olej do smażenia

Metoda:
Schab myjemy i osuszamy. Rozcinamy go tak, aby powstał duży płat mięsa. Lekko go "bijemy" tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem, koprem i papryką. Zwijamy w roladę i odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso odwijamy i układamy po całości szpinak. Na to boczek w niewielkich odstępach, a w tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut.

ROLADKI Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM W SOSIE POMIDOROWYM
Uwielbiam roladki, a tym bardziej, gdy ich wnętrze to smaczna papryka i ogórek.Roladki są w aromatycznym sosie pomidorowym obsypane dużą ilością szczypioru ! Bardzo rozgrzewające !

ROLADKI: INSPIRACJE

 

Składniki:
schab bez kości 10 grubych plastrów
sól do oprószenia
papryka słodka mielona 3-4 łyżki
olej do smażenia
bulion drobiowy 600 ml.
przecier pomidorowy 1 mały słoiczek
cukier 1 łyżka
pieprz do smaku
mąka 1.5 łyżki
sól do smaku
papryka konserwowa 1 słoik
ogórek konserwowy 4-5 szt.
dymka szczypiorku
smażona cebula w kostce 1 kostka

Metoda:
Schab rozbić tłuczkiem bardzo cienko (jak na schabowe). Na każdym schabie ułożyć pokrojonego w słupki ogórka i paprykę. Zwinąć roladki.
Roladki oprószyć z każdej strony solą i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć roladki i smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Przełożyć do dużego garnka. Zalać bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Dodać przecier i cebulę. Dalej gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie doprawić sos solą, cukrem i pieprzem. Zagęścić mąką. Gotowy sos posypać posiekaną dymką szczypiorku.

ROLADKI PAPRYKOWE Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ
To danie jest naprawdę godne polecenia, także polecam wypróbowania. Roladki są wypełnione mięsem mielonym z dodatkiem pieczarek i cebulki. W centrum samej roladki jest rozpływający się ser. Natomiast wierzch obsypany papryką. Pycha ! Fajna propozycja na syty obiadek.

ROLADKI: INSPIRACJE

 

Składniki:
schab bez kości 6 plastrów (ok. 1,5 cm)
papryka słodka mielona 1-2 łyżki
sól i pieprz do oprószenia
olej do smażenia
woda 1/4 szkl.
Farsz:
filety z piersi kurczaka 3 szt.
pieczarki 2 szt.
papryka słodka mielona 1 łyżka
kucharek 1 łyżka
pieprz 1/3 łyżeczki
cebula 1 szt.
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta

Metoda:
Schab rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe tyle, że cieniej. Farsz: Filety zmielić w maszynce, cebulę i pieczarki obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać olej. Dodać szczyptę soli i wrzucić cebulę z pieczarkami. Mięso mielone doprawić Kucharkiem, pieprzem i papryką. Dodać podduszoną cebulę z pieczarkami. Wymieszać.
Na rozbity schab nakładamy 2 łyżki farszu (na środku). Do środka farszu wciskamy cienki plasterek sera mozzarella. Zwijamy roladki.
Gotowe roladki oprószamy solą, pieprzem i papryką. Następnie układamy na rozgrzanym oleju na patelni, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 min. Po tym czasie wlewamy 1/4 szkl. wody i dalej dusimy jeszcze ok. 20 min., do czasu aż woda całkowicie wyparuje.

ROLADKI DROBIOWE Z SELEREM NACIOWYM, BOCZKIEM I MOZZARELLĄ
Bardzo smaczne połączenie boczku, roztopionej mozzarelli i oryginalnego w smaku selera naciowego. Nie bójmy się selera, bo to naprawdę bardzo zdrowe i smaczne warzywo, pomimo tego specyficznego smaku. Ja osobiście bardzo lubię seler i w sałatkach i jako dodatek do dań mięsnych.

ROLADKI: INSPIRACJE

Składniki:
filety z kurczaka 2 szt.
seler naciowy 2 długie łodyżki
ser mozzarella starty 4 łyżki
boczek wędzony 2 plastry
jajko 1 szt.
mleko 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
pieprz do oprószenia
olej do smażenia
woda ok. 1/3 szkl. do podlania
bułka tarta ok. 1/2 szkl.

Metoda:
Filety umyć, osuszyć i przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem.
Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Kiedy się zrumienią podlać wodą i chwilę dusić pod przykryciem, aż woda wyparuje.

ROLADKI DROBIOWE Z BROKUŁEM I FETĄ W SŁONECZNIKOWEJ PANIERCE
Zainspirowała mnie sałatka. Pomysł okazał się genialny. Zaskoczył mnie smak pysznej i prostej panierki.

ROLADKI: INSPIRACJE

Składniki:
filet z kurczaka - 3 szt. (duże)
brokuł - 1 mały
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony - do oprószenia
ser feta - 3 plastry
woda ciepła - ok. 50 ml

Panierka:
słonecznik łuskany - 3/4 szkl.
jaja - 2 szt.
mleko - 2 łyżki

Dodatkowo:
olej do smażenia

Metoda:
Brokuł dzielimy na różyczki i przez 10 min. gotujemy w parowarze. Filety myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Rozbijamy jak na kotlety schabowe (dość cienko). Na środku układamy kilka kawałków pokrojonej fety oraz kilka różyczek brokuła.
Zwijamy roladki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Słonecznik mielimy w młynku do kawy lub blenderem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Każdą roladkę zanurzamy najpierw w jajku a potem w słoneczniku.
Układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Przysmażamy na złoto z każdej strony. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 min.

ROLADKI Z PIZZOWYM FARSZEM
Bardzo lubię roladki a zwłaszcza urozmaicać w nich farsz. Te mają w sobie składniki, których używamy do pizzy.

ROLADKI: INSPIRACJE

Składniki:
schab bez kości 6 plastrów
Sól ziołowa - do oprószenia (według gustu)
pieprz czarny mielony - do oprószenia (według gustu)
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
woda ciepła - ok. 50 ml.

Farsz:
ser żółty - 6 plastrów
papryka konserwowa - 1/2 papryki całej
ogórek kiszony - 2-3 szt.
pieczarki - 2-3 szt.
cebula czerwona - 1/2 cebuli

Metoda:
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w plastry.
Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe (bardzo cienko, ale tak, żeby się nie rwały). Na rozbitym schabie układamy ser, pieczarki, cebulę, ogórka, paprykę i znowu ser. Przykrywamy drugim rozbitym schabem. Oprószamy solą i pieprzem.
Zwijamy roladkę, którą związujemy sznurkiem, aby nam się nie rozpadła. Ponownie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przysmażamy roladki z każdej strony. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy patelnię, gotując na małym ogniu, tak długo aż woda wyparuje (co jakiś czas obracając) i roladki się ponownie przysmażą. Wyciągnąć i usunąć sznurek przed podaniem.

ROLADKI DROBIOWE Z SEREM, KETCHUPEM I SZCZYPIORKIEM
Drobiowe mięsko z pysznym wnętrzem. Żadna filozofia tylko ser, ketchup i szczypiorek, ale robi wrażenie. Roladki są pyszne.

ROLADKI: INSPIRACJE

 

Składniki:

filety z kurczaka 3 szt.
ser żółty typu gouda ok. 150 gram
ketchup 6 łyżeczek
szczypiorek 6 łyżeczek
sól, pieprz wg. gustu do oprószenia
jajka 2 szt.
mleko 1 łyżka
mąka kukurydziana 1/3 szkl.
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Metoda:

Filety umyć, osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem.
Każdy filet oprószyć solą, pieprzem, posmarować ketchupem. Ułożyć ser i szczypiorek na środku.
Zwinąć roladki. Można przekłuć wykałaczką.
Roladki oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku z mlekiem i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z każdej strony.

Maridka19 25.05.2016 14:33
Super propozycje :)
krokus 23.05.2016 19:51
Bardzo smaczne propozycje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak