Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garderoba dla żywności

Projektując współczesne urządzenia chłodnicze, producenci coraz większą wagę przywiązują do funkcjonalności wnętrza - zarówno pod względem ergonomii – wygody użytkowania, jak i warunków przechowywania poszczególnych produktów żywnościowych.

Profesjonalna garderoba to marzenie każdej Pani domu. Piękna i funkcjonalna organizacja przestrzeni z przypisanym przeznaczeniem tak, aby było wiadomo, gdzie i co jest położone.

Swetry ułożone w kostkę w koszach z przewiewem, bielizna z zamkniętych głębokich szufladach, spodnie i spódnice na wiszącym, wysuwanym wieszaku i oczywiście liczne kuwetki na skarby w postaci łańcuszków, bransoletek i innych świecidełek.

Całość dostępna za kliknięciem, czy delikatnym, cichym domknięciem. Jednym słowem - pełnia szczęścia.

Prosty test w naszej kuchni pokaże, czy nasza lodówka jest profesjonalną „garderobą żywności” czy też „zwykłą szafą”. Otwierając lodówkę sprawdźmy, w jakim czasie jesteśmy w stanie wyciągnąć np. ketchup, kiełbaski, ciasto francuskie i dodatkowo np. mleko. Oczywiście nie polecamy takiego połączenia produktów, a jedynie zobaczmy, czy wszystko jest na swoim miejscu.

Im dłużej stoimy przed otwartą lodówką, tym więcej ciepłego powietrza wpada do jej wnętrza i rachunek za energię jej pracy rośnie. Po chwili słychać sygnał otwartych drzwi, który z pewnością usłyszymy, a jeśli w tle gra głośna muzyka, to także zobaczymy – migające niczym stroboskopy światła wewnątrz.

Projektując współczesne urządzenia chłodnicze, producenci coraz większą wagę przywiązują do funkcjonalności wnętrza - zarówno pod względem ergonomii – wygody użytkowania, jak i warunków przechowywania poszczególnych produktów żywnościowych.

Wewnątrz chłodziarki czy zamrażarki dostępne są wyselekcjonowane półki, szuflady czy zamknięte komory, poruszające się na prowadnicach, które same się domykają, mimo kilku kilogramów owoców i warzyw wewnątrz.

Garderoba dla żywności Garderoba dla żywności

W chłodziarko–zamrażarkach Beko z technologią NeoFrost produkty w chłodziarce, mimo cyrkulacji powietrza i zamrażarki bez szronu i lodu, nie wysuszają się. W związku z tym nie ma konieczności umieszczania produktów w pojemnikach i pudełkach. Produkty układamy po prostu na albo w dedykowanych dla nich miejscach, które gwarantują najlepsze parametry przechowywania.

System nadmuchu powietrza przez szczeliny na tylnej ściance gwarantuje szybkie schładzanie i równy rozkład temperatur między półkami. Specjalne szuflady dają możliwość jeszcze szybszego schładzania produktów, czy uzyskania jeszcze wyższego poziomu wilgotności (mimo, że „NoFrost” na rynku kojarzy się z wysuszaniem produktów).

Przykładem może być Komora Zero. To jedna lub dwie półki w części chłodzącej, tuż nad szufladami na warzywa i owoce, do których nawiewane jest chłodzone powietrze, aby wewnątrz panowała temperatura ok 0˚C. Tutaj warto przechowywać produkty, które lubią niską temperaturę: świeże mięso, świeże ryby, nabiał czy wędliny. Dodatkowo zapewnia ona znacznie wyższy poziom wilgoci niż na innych półkach wewnątrz chłodziarki. Dodatkową korzyścią płynącą z tej szuflady jest to, że zapachy ryb czy mięsia nie będą przedostawać się do innych części chłodziarki.

Najlepsze warunki do przechowywania świeżych warzyw i owoców zapewnia komora EverFresh+. Minimalizuje wahania temperatury wewnątrz szuflady poprzez zastosowanie uszczelki naokoło pokrywy szuflady. Dzięki temu otwarcie drzwi chłodziarki nie zmienia temperatury wewnątrz szuflady. Specjalnie wytłoczona, perforowana pokrywa gwarantuje bardzo wysoki poziom wilgoci dla warzyw i owoców. Stabilna temperatura, wysoki poziom wilgoci w szufladzie oraz brak skraplającej się wilgoci na dnie czy ściankach – to wszystko gwarantuje soczyste i jędrne pomidory oraz chrupką sałatę – bez pleśni!

Najbardziej zaawansowane urządzenia 4 Door – duże, czterodrzwiowe lodówki posiadają Komorę Multizone. Kiedy w chłodziarce Beko zabraknie miejsca na większe zakupy żywnościowe, potrzebujemy dodatkowej przestrzeni. Nie tak łatwo jest zwiększyć przestrzeń użytkową - nawet w największej lodówce - jednak Beko to zrobiło!

Specjalnie dla osób, które potrzebują czegoś więcej, Beko stworzyło przestrzeń o pojemności 77 litrów, która pomieści dodatkowe ilości produktów w zależności od naszych potrzeb. Zakres temperatur komory obejmuje od -24 °C do nawet + 10 °C, dzięki czemu dobieramy parametry do potrzeb. Możemy mieć dodatkową winiarkę +10°Cchłodziarkę np. z inną temperaturą niż w części głównej, komorę zero, komorę płytkiego mrożenia (dla mięsa, które chcemy przechować dłużej a nie zamrażać na przysłowiową kość) czy dodatkową zamrażarkę.

Garderoba dla żywności Garderoba dla żywności

Urządzenie to dopasuje się do Twoich potrzeb, dzięki czemu żywność będzie przechowywana w najlepszych parametrach.

Regulowane szklane półki wykonane są z bezpiecznego, hartowanego szkła. Dlatego też gwarantują: uniwersalność umożliwiającą optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni, stabilność i wytrzymałość, odporność na zabrudzenia i łatwe czyszczenie. Są one bezpieczne i wygodne w użytkowaniu. Dzięki nim rozkładasz żywność tak, jak Ci pasuje.

Ustawiając produkty w lodówce warto zwrócić uwagę, że najszybciej schłodzą się te, które będą przy otworach nawiewowych. Tam też postawmy np. mleko w butelce czy kefiry i jogurty.

Półki na drzwiach mają najwyższe temperatury, dodatkowo to one „wychodzą” do kuchni po otwarciu drzwi. Dlatego też jest to miejsce dla naszych przetworów, sosów i napojów.

Lodówki XXI wieku mogą być „współczesną garderobą naszej żywności”, jeśli tylko będziemy chcieli skorzystać szeregu wygód, które nam one oferują.

bietka 18.05.2016 18:28
warto poczytać :)
krokus 17.05.2016 20:07
Ciekawe informacje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak