Zupa kremowa powstaje na początek z wywaru zupy, którą gotujemy. Aby uzyskać konsystencję kremu należy zblendować zupę do powstania kremu. Każdy z nas bardzo lubi zupy jak i kremy, ponieważ nie tylko mają w sobie dużo potrzebnych witamin dla naszego organizmu ale także są sycące i pomagają w walce ze zbędnymi kilogramami. Wiele osób w ogóle nie lubi takich kremów ale coraz większa liczba osób zaczyna urozmaicać swoją kuchnię w postaci kremów na różne z sposoby z przeróżnych składników.
Dlaczego warto jeść kremy / zupy ?
- dostarczają wielu cennych wartości odżywczych miedzy innymi witamin
- nie tuczą, dlatego polecane są dla osób na diecie
- są dobrym sposobem na rozgrzanie w okresie jesienno-zimowym
- dostarczają naszemu organizmu wiele witamin
Zapraszam na pyszne kremy
Krem paprykowy
Składniki:
• papryka czerwona 3
• kostka rosołowa 2
• masło 2 łyżki
• śmietana 30 % 1 łyżka
• czosnek 2 ząbki
• cebula 1 mała
• woda 1 l
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• sól do smaku
Wykonanie:
Z papryki wydrążamy środek. Włożyć do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut w 200 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika obieramy paprykę ze skórki i kroimy kostkę. W większym garnku zagotować 1 litr wody z kostkami rosołowymi. Do wywaru dodajemy ząbki czosnku posiekane, pokrojoną cebulkę oraz paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy przyprawami oraz śmietaną. Na końcu zupę blendujemy do uzyskania kremu.
Krem pieczarkowy z makaronem
Składniki:
- pieczarki 1/2 kg
- cebula biała 1 duża
- makaron świderki 15 dag
- bulion drobiowy 1.5 l
- śmietana 30 % 2 łyżki
- sól
- Sól ziołowa- MŁYNEK
- Pieprz czarny- MŁYNEK
Wykonanie:
Pieczarki myjemy osuszamy. Po ususzeniu kroimy w cienkie plasterki i odważamy je. Do garnka wlać bulion wrzucić, pokrojoną cebulkę. Gotować całość około 15 minut. Do gotowego bulionu dodajemy odważone pieczarki, sól, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy Następnie dodajemy makaron i dodajmy do miękkości. Gotową zupę zblendować na krem.