Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na wiele sposobów

Sernik najbardziej popularny wypiek , który często przygotowujemy na różne okazje lub po prostu do kawki na niedzielę. Zapraszam na wpis o sernikach.

Sernik – ciasto zazwyczaj deserowe , którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany lub twaróg. Sernik można przygotowywać na zimno np. z owocami czy innymi dodatkami jak orzechy czy bakalie. Dodatkami do serników często galaretki , ciastka biszkopt. To tradycyjne ciasto można przedstawić w różnych odsłonach ale najbardziej smakuje to wykonane przez nasze babcie , które miały świetne receptury na każde ciasto a sernik zawsze wychodził znakomity.

Zapraszam na moje serniczki

Sernik na kruchym spodzie

Sernik na wiele sposobów

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 4 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• żółtka 4
• kwaśna śmietana 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na masę serową :

• ser biały 1 kg zmielony 2 razy
• jajka 5 jajek
• proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
• olejek śmietankowy 3 łyżki
• margaryna 35 dag
• cukier puder 1/2 szklanki
• budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
• cukier kryształ 1 łyżka

Wykonanie :
Na stolnicę dajemy składniki na ciasto kruche . Wszystkie składniki siekamy nożem i lekko zarabiamy ciasto kruche. Gotowe ciasto kruche wykładamy na posmarowaną formę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wystudzony sernik dajemy polewę czekoladową.

Sernik z orzechami

Sernik na wiele sposobów

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 4 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• żółtka 4
• kwaśna śmietana 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Składniki na masę serową :

• ser biały 1 kg zmielony 2 razy
• jajka 5 jajek
• proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
• olejek śmietankowy 3 łyżki
• margaryna 35 dag
• cukier puder 1/2 szklanki
• budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
• cukier kryształ 1 łyżka

Dodatki /wierzch sernika

  1. orzechy mielone 40 dag
  2. masa krówkowa

 

Wykonanie :
Przygotować składniki na ciasto kruche. Po przygotowaniu wyłożyć wszystkie składniki na stolnicę i wyrobić dobrze ciasto kruche. Gotowe ciasto dać na wysmarowaną formę delikatnie po nakłuwać widelcem i stawić na około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wierzch sernika należy dać masę krówkę i wierzch grubo posypać zielonymi orzechami.

Sernik z pierniczkami

Sernik na wiele sposobów

Składniki :

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 30 dag
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• cukier kryształ 10 dag
• żółtka 4
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• margaryna 1/2 kostki

Masa serowa :

• ser biały 1 kg zmielonego
• masło 1/2 kostki
• budyń śmietankowy 1 opakowanie
• cukier kryształ 1 szklanka
• jajka 4

Dodatki :

• polewa czekoladowa do dekoracji na wierzch
• pierniczki glazurowane 15 sztuk

Wykonanie :

Ze składników na ciasto kruche dajemy na stolnicę i wszystko delikatnie siekamy nożem . Następnie ciasto zagnieść. Ciasto należy rozwałkować. Po rozwałkowaniu ciasto dać na posmarowaną formę . widelcem nakłuć ciasto.

Masa serowa :
Żółtka oddzielamy od białek , dodajemy cukier , i ubijamy do puszystości. Dodać masło i ser oraz budyń. Dalej ubijamy. Na samym końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Pierniczki kroimy na mniejsze połówki i dajemy na masę serową . Do nagranego piekarnika wstawiamy pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Sernik z wiśniami

Sernik na wiele sposobów

Składniki na ciasto :

• mąka pszenna 150 g
• proszek do pieczenia 2 małe łyżeczki
• cukier kryształ pół szklanki
• cukier waniliowy 1/2 opakowania małego
• masło pół kostki
• jajka 3

masa serowa :

• ser biały 2 kg
• śmietana 30 % 500 ml
• cukier puder 2 szklanki
• żelatyna 4 łyżki
• gorąca woda nie pełna szklanka

Składniki frużelina wiśniowa :


• wiśnie bez pestek 80 dag
• cukier 8 łyżek
• galaretka wiśniowa 2 opakowania (wierzch cista)
• mąka ziemniaczana 2 łyżki

Wykonanie :
Z składników na ciasto należy dobrze wyrobić ciasto . Gotowe ciasto dać na wysmarowaną formę i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut 180 stopni.

Wykonanie masy serowej :
Ser biały dać do misy miksera , dodać śmietanę , cukier puder wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie . Ostudzić dodać do masy serowej i wymieszać całość.

Wykonanie frużeliny wiśniowej :
Wiśnie zagotować z cukrem , Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni . Lekko całość zamieszać i gotować 2 minuty . Na wierzch frużeliny wylać 2 tężejące galaretki wiśniowe. Wstawić ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce .

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak