Sernik – ciasto zazwyczaj deserowe , którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany lub twaróg. Sernik można przygotowywać na zimno np. z owocami czy innymi dodatkami jak orzechy czy bakalie. Dodatkami do serników często galaretki , ciastka biszkopt. To tradycyjne ciasto można przedstawić w różnych odsłonach ale najbardziej smakuje to wykonane przez nasze babcie , które miały świetne receptury na każde ciasto a sernik zawsze wychodził znakomity.
Zapraszam na moje serniczki
Sernik na kruchym spodzie
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 4 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• żółtka 4
• kwaśna śmietana 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na masę serową :
• ser biały 1 kg zmielony 2 razy
• jajka 5 jajek
• proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
• olejek śmietankowy 3 łyżki
• margaryna 35 dag
• cukier puder 1/2 szklanki
• budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
• cukier kryształ 1 łyżka
Wykonanie :
Na stolnicę dajemy składniki na ciasto kruche . Wszystkie składniki siekamy nożem i lekko zarabiamy ciasto kruche. Gotowe ciasto kruche wykładamy na posmarowaną formę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wystudzony sernik dajemy polewę czekoladową.
Sernik z orzechami
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 4 szklanki
• cukier kryształ 1/2 szklanki
• żółtka 4
• kwaśna śmietana 4 łyżki
• proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Składniki na masę serową :
• ser biały 1 kg zmielony 2 razy
• jajka 5 jajek
• proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
• olejek śmietankowy 3 łyżki
• margaryna 35 dag
• cukier puder 1/2 szklanki
• budyń śmietankowy 1 1/2 opakowania
• cukier kryształ 1 łyżka
Dodatki /wierzch sernika
- orzechy mielone 40 dag
- masa krówkowa
Wykonanie :
Przygotować składniki na ciasto kruche. Po przygotowaniu wyłożyć wszystkie składniki na stolnicę i wyrobić dobrze ciasto kruche. Gotowe ciasto dać na wysmarowaną formę delikatnie po nakłuwać widelcem i stawić na około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Margarynę ucieramy z żółtkami i, stopniowo z cukrami oraz olejkiem śmietankowym. Dodać ser biały zmielony 2 razy a na końcu dodajmy pianę z białek. Masę serową dajemy na upieczone ciasto kruche i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni. Na gotowy wierzch sernika należy dać masę krówkę i wierzch grubo posypać zielonymi orzechami.
Sernik z pierniczkami
Składniki :
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 30 dag
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• cukier kryształ 10 dag
• żółtka 4
• cukier waniliowy 1 opakowanie
• margaryna 1/2 kostki
Masa serowa :
• ser biały 1 kg zmielonego
• masło 1/2 kostki
• budyń śmietankowy 1 opakowanie
• cukier kryształ 1 szklanka
• jajka 4
Dodatki :
• polewa czekoladowa do dekoracji na wierzch
• pierniczki glazurowane 15 sztuk
Wykonanie :
Ze składników na ciasto kruche dajemy na stolnicę i wszystko delikatnie siekamy nożem . Następnie ciasto zagnieść. Ciasto należy rozwałkować. Po rozwałkowaniu ciasto dać na posmarowaną formę . widelcem nakłuć ciasto.
Masa serowa :
Żółtka oddzielamy od białek , dodajemy cukier , i ubijamy do puszystości. Dodać masło i ser oraz budyń. Dalej ubijamy. Na samym końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Pierniczki kroimy na mniejsze połówki i dajemy na masę serową . Do nagranego piekarnika wstawiamy pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Sernik z wiśniami
Składniki na ciasto :
• mąka pszenna 150 g
• proszek do pieczenia 2 małe łyżeczki
• cukier kryształ pół szklanki
• cukier waniliowy 1/2 opakowania małego
• masło pół kostki
• jajka 3
masa serowa :
• ser biały 2 kg
• śmietana 30 % 500 ml
• cukier puder 2 szklanki
• żelatyna 4 łyżki
• gorąca woda nie pełna szklanka
Składniki frużelina wiśniowa :
• wiśnie bez pestek 80 dag
• cukier 8 łyżek
• galaretka wiśniowa 2 opakowania (wierzch cista)
• mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wykonanie :
Z składników na ciasto należy dobrze wyrobić ciasto . Gotowe ciasto dać na wysmarowaną formę i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut 180 stopni.
Wykonanie masy serowej :
Ser biały dać do misy miksera , dodać śmietanę , cukier puder wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. Następnie rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie . Ostudzić dodać do masy serowej i wymieszać całość.
Wykonanie frużeliny wiśniowej :
Wiśnie zagotować z cukrem , Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i wlać do wiśni . Lekko całość zamieszać i gotować 2 minuty . Na wierzch frużeliny wylać 2 tężejące galaretki wiśniowe. Wstawić ciasto do lodówki lub w chłodne miejsce .