Ciasteczka w dużej mierze przygotowuje się dość szybko, choć są i takie, do zrobienia których potrzeba więcej czasu.
Niezależnie od tego, czy są zrobione z ciasta kruchego, biszkoptowego, czy francuskiego, to na ugoszczenie zarówno dzieci, jak i dorosłych zawsze będą idealne.
Oprócz pieczonych ciastek można przygotować wafelki przełożone masą, na którą akurat mamy ochotę, które najczęściej znikają jako pierwsze, szczególnie gdy są chrupiące.
Moje ulubione ciasteczkowe propozycje:
Szybkie ciasteczka biszkoptowe (przepis)
Wafelki motylki z masą z galaretek (przepis)
Ciasteczka maślane o smaku pomarańczowo-goździkowym (przepis)
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi
Składniki (na ok. 25 sztuk):
Ciastka:
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- duża szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Warstwa kokosowa:
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 1/2 puszki masy krówkowej
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki masy krówkowej
- 100 g czekolady białej
- 100 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Składniki kruchego ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Dodajemy do nich masę krówkową i dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym kole wykrawamy kieliszkiem mniejsze koło, a ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
Każde wystudzone ciastko delikatnie smarujemy masą krówkową i przyklejamy do niego wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.
Gotowe ciastka spodem maczamy w czekoladzie i układamy na blasze. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy do czasu, aż czekolada zrobi się twarda.
Francuskie ślimaczki z cukrem i cynamonem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwijamy, oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon i kroimy talarki o grubości ok. 1 cm.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem.