Blogi

fotolia_63357970_s

Limonka – bliska kuzynka cytryny

Limonka (zwana także limetką lub limą) to bliska kuzynka cytryny. W Polsce nadal większą popularnością cieszy się ta druga, ale limonka powoli zyskuje coraz większe grono zwolenników. Często te dwa aromatyczne cytrusy stosujemy wymiennie.

 

Czy jednak rzeczywiście różnią się tylko kolorem? Limonka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Jest jednak od niej mniej soczysta. Sok z limonki jest kwaśniejszy i bardziej aromatyczny niż ten z cytryny i ma charakterystyczną, delikatną nutkę goryczki. Miąższ limonki prawie nie zawiera pestek, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest do przygotowania orzeźwiających napojów. Doskonale nadaje się również do herbaty. Skórka z limonki jest cieńsza i delikatniejsza niż skórka z cytryny, przez co owoc limonki jest mniej trwały, bardziej podatny na uszkodzenia, a przez to szybciej się psuje. Musimy o tym pamiętać podczas zakupów i przechowywania.

 

Sok z limonki, podobnie jak z cytryny, doskonale nadaje się do skrapiania owoców, warzyw, sałatek oraz jako aromatyczny dodatek do sosów sałatkowych. Limonka wspaniale smakuje z rybami, mięsami, pastami, sosami. Wystarczy niewielka ilość, by oryginalnie wzbogacić smak potrawy. Kawałki limonki możemy wykorzystać do dekorowania potraw.  

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !