Jesień to najbogatsza pora roku. Sady obdarowują nas pięknymi, dorodnymi owocami. Papierówki królują już od lipca, mirabelki w sierpniu, a teraz węgierki i gruszki. Gruszki podobnie jak jabłka i śliwki można suszyć, gotować z nich kompoty, smażyć dżemy i marynować. Doskonale nadają się na desery, do dań głównych , sałatek i ciast.
Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej.
Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką.
Składniki.
3 gruszki
500ml wina wytrawnego czerwonego
10dag cukru
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 kawałek cynamonu
4 goździki
15dag mąki pszennej
50g cukru pudru
40g kakao
15dag masła zimnego
2 żółtka
Masa czekoladowa.
10dag czekolady gorzkiej
200ml śmietany kremówki
1 jajko
1 łyżka rumu
W rondlu zagotować wino, cukier, przyprawy i podgrzewać 5 minut.
Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina.
Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono.
Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty.
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.
Ciasto podpiec przez 15minut w temperaturze 190stopni.
Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko i rum, wymieszać i przestudzić.
Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .
Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.
Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.
Tarta z gruszką i migdałami.
Składniki.
20dag mąki pszennej
10dag masła
5 dag cukru pudru
½ łyżeczki soli
2 żółtka
2 łyżki wody lodowatej
2 -3 gruszki
120g masła
150g cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
10 dag migdałów w płatkach
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec przez 15 minut w temp.200stopni.
Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy.
Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać.
Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami.
Piec przez 30 minut w temperaturze 190stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się.
Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim.
Składniki.
150g ciasta francuskiego
2 gruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
Masa czekoladowa.
70g cukru
50g czekolady gorzkiej
3 łyżki kakao
80g orzechów laskowych
100g masła
1 jajko
Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne.
Mikserem utrzeć na masę wszystkie składniki masy czekoladowej.
Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć wokół brzegu krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200stopni.
Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany.
Smacznych przyjemności z gruszkami.
PS. Zdjęcie główne - babeczki czekoladowe z gruszką link -https://www.doradcasmaku.pl/przepis/331676/babeczki-czekoladowe-z-gruszka.html
Christopher 2014.09.27