Przepis i sposób przygotowania na: Wegeburger z czerwonej fasoli
Burger z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla mięsnego burgera. Idealny posiłek dla wegetarian lub osób, które unikają mięsa bądź po prostu chcą spróbować czegoś nowego :)
Z przepisu zrobisz aż 8 smacznych wege burgerów z fasoli, zawierających także warzywa - ogórki konserwowe, pomidora, sałatę i cebulę. Użyj też sosu czosnkowego, ketchupu lub innych ulubionych dipów.
Jak zrobić burgera z czerwonej fasoli?
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Cebulę kroimy w kostkę, 1 łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę. Dodajemy posiekany czosnek. Lekko podsmażamy i odstawiamy.
Fasolę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawy i zmielone płatki owsiane. Miksujemy do połączenia się składników.
Formujemy burgery i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Możemy je później podpiec w piekarniku przez około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem lub w 180 stopniach bez termoobiegu.
Bułkę przecinamy na pół i układamy kolejno wszystkie składniki. Całość polewamy sosem czosnkowym i ketchupem.