Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z cukinią pod beszamelem
Makaron z beszamelem można przygotować na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie jeden z nich.
Jak urozmaicić makaron z beszamelem?
- dodaj warzywa - cukinia, brokuły i szparagi sprawdzą się tutaj doskonale;
- wkładka mięsna - podsmażony kurczak czy mięso mielone pasują do makaronu z beszamelem wprost idealnie;
- dodaj sery - postaw na parmezan, mozzarellę, cheddar;
- nie bój się dodać też grzybów - tych leśnych, jak i pieczarek.
Baw się przyprawami i ziołami. Dodaj suszone oregano, tymianek lub bazylię. Papryka, kapary, czy oliwki zielone także będą tutaj pasować idealnie.
Cukinię młodą umyć i pokroić razem ze skórką w plastry. Na dużej patelni albo w woku rozgrzać olej. Dodać posiekany drobno czosnek a po chwili cukinię. Polać sosem sojowym, posolić i zrumienić. Chwilę podsmażyć a potem dusić kilka minut pod przykryciem. Kiedy będzie al dente zdjąć z ognia.
Przygotować sos beszamelowy wg. przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/224511/sos-beszamelowy.html
Ugotować makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. Zalać beszamelem cukinię i wymieszać.
Nakładać na talerze porcje makaronu i polewać obficie cukinią w sosie oraz posypywać parmezanem. Doprawić do smaku pieprzem.