Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kokosowy
Przepis na mazurek kokosowy z polewą czekoladową, wielkanocne ciasto, które jest tak pyszne, że warto robić je nie tylko z okazji świąt!
Dowiedz się:
- jak przygotować i upiec ciasto na mazurek?
- jak zrobić kokosową masę?
- jak przygotować czekoladową polewę na mazurka?
- czym pięknie udekorować mazurka?
Ciasto:
Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa:
Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto.
Polewa:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.