Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane pastą pieczarkową
Jajka faszerowane to obowiązkowa pozycja kulinarna na świątecznym stole. Jeśli zastanawiacie się, jak przygotować smaczny farsz do jajek, to koniecznie sprawdźcie ten przepis na Wielkanoc.
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
2. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, a cebulki i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć cebulę z czosnkiem, następnie dodać pieczarki i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.
3. Po tym czasie do pieczarek dodać żółtka i zmiksować na drobno, ale nie całkiem na gładko. Następnie dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Farsz umieścić w dekoratorze, nafaszerować połówki białek i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.