Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z grillowanym serem halloumi
Do burgerów możemy włożyć także inne ulubione warzywa np. paprykę. Jeśli lubimy ostrzejsze wersje kanapek to dodajmy do sosu papryczkę chilli. Burgery to jedno z tych dań do którego składniki możemy dowolnie wybierać i modyfikować przepis, aby uzyskać smak, który będzie nas satysfakcjonował.
Burgery z serem halloumi to bezmięsna wersja burgerów, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom.
KROK 1. Obrane, pozbawione pestki awokado przekładamy do blendera, dodajemy majonez, musztardę, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny oraz ksylitol i miksujemy do dobrego połączenia wszystkich składników. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
KROK 2. Ser halloumi dzielimy na pół i grillujemy na delikatnie wysmarowanej olejem patelni grillowej. Bułki hamburgerowe przekrajamy na pół i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce lub 2 minuty w nagrzanym piekarniku. Spód ciepłej bułki smarujemy sosem z awokado i układamy na nim roszponkę, grillowany ser, plastry pomidora, szalotki i ogóreczków. Wszystko przykrywamy drugą połową bułki i gotowe! :)