Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa z kruszonką
Bułka drożdżowa z kruszonką to wypiek, który z pewnością większości z Wam kojarzy się z dzieciństwem i babciami. Chociaż sam proces przygotowania ciasta drożdżowego jest stosunkowo prosty to cały sekret jego odpowiedniego smaku tkwi w samym jego wyrobieniu. Im lepiej napowietrzone zostanie ciasto, tym finalnie będzie bardziej puszyste. Możecie do tego procesu wykorzystać robot z hakiem.
Kroki postępowania
Z podanych składników zrobić kruszonkę, rozcierając wszystko palcami. Wstawić do lodówki.
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka (odjęte z podanych składników) i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, mąkę, cukry, roztrzepane jajko z żółtkiem. Wyrabiać ciasto około 10 minut, a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, zagnieść krótko formując wałek. Włożyć do dwóch keksówek (11x22).
Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
Piec w 190 stopniach przez około 30 minut. Smacznego!