Przepis i sposób przygotowania na: Brokuły pieczone w sosie beszamelowym
Brokuły pod beszamelem to przepis na samodzielną przekąskę lub dodatek do obiadu. Do czego pasują brokuły pod beszamelem?
- do mięs duszonych i pieczonych, zarówno wołowych, drobiowych, jak i wieprzowych;
- do ryb zwłaszcza przygotowanych na parze,
- do sałatek zwłaszcza makaronowych.
Brokuły pod beszamelem to danie, które jest uniwersalne, ma delikatny, kremowy smak. Warto ugotować brokuły al dente wtedy danie zyskuje chrupkość.
Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę pszenną i intensywnie mieszamy aż mąka się przyrumieni. Dodajemy mleko, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy sosem.
Wierzch posypujemy serem żółtym. Blaszkę przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 min.
Podajemy jako dodatek do obiadu.