Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nacinane i pieczone

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na nacinane ziemniaki z piekarnika. Są pyszne, chrupiące i wyglądają bardzo efektownie na talerzu.

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
czosnek 5 ząbków
olej 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nacinane i pieczone

Nacinane ziemniaki z piekarnika znane są także pod nazwą ziemniaki hasselback. To nacięte do połowy ziemniaki, które pod wpływem pieczenia rozkładają się jak wachlarz. Są pyszne i wyglądają efektownie. Pasują jako dodatek do mięs, warzyw z grilla czy samodzielna przekąska z dipem.

Ziemniaki obieramy (jeśli używamy młode to wystarczy je wyszorować), myjemy i pomagając sobie łyżką drewnianą, nacinamy na cienkie plasterki, nie przecinając do końca (ziemniak kładziemy na łyżkę i nożem nacinamy, cięcia zatrzymają się na brzegach łyżki).

Gdy już ziemniaki ponacinamy, płuczemy je dobrze w wodzie i osuszamy.

W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami (przyprawy ulubione do ziemniaków: papryka słodka, majeranek, koperek suszony, chili, pieprz, tymianek, kolendra, cząber, sól morska świeżo zmielona albo 1 łyżeczka gotowej przyprawy do ziemniaków) i za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki przyprawioną oliwą, również w nacięciach.

Czosnek tniemy na cienkie plasterki i wkładamy w każde nacięcie.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wkładamy ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nastawionego na 200 stopni na około 25-35 minut (aż się zarumienią i będą miękkie).

Ziemniaki możesz przyrządzić na mnóstwo sposobów, z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze w serwisie "Doradca Smaku" są przepisy na:

Ziemniaki z piekarnika ze świeżym tymiankiem

Wczorajsze zapiekane ziemniaki z piekarnika

Zdrowe, pieczone ziemniaki z piekarnika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 11.03.2014 18:02
świetny pomysł
darx67 14.12.2013 10:26
bardzo oryginalny pomysł np do befsteka z rozbefu
JOANNA16 18.07.2013 11:45
ciekawe))))
Halina14 26.06.2013 08:34
ciekawy pomysł
Katarzyna34 01.06.2013 11:34
smakowicie się prezentują
Aannkaa82 31.05.2013 21:14
Skojarzyły mi sie zjeżykami ( nie wiadomo dlaczego), bardzo oryginalny pomysł.
owca441 31.05.2013 20:26
fajne takie
caralajna 31.05.2013 20:08
fajnie wyglądają
iwi 31.05.2013 20:00
Super pomysł
migotka28 31.05.2013 19:48
fajny pomysł,będą pięknie prezentowac się na talerzu jako dodatek np. do mięska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak