Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z kurczakiem i grillowanym mango, DS XX odc. 34
Dzisiejszy przepis Doradcy Smaku na sałatkę z kurczakiem i grillowanym mango, to ciekawe połączenie warzyw, owoców i delikatnego drobiowego mięsa. Wszystkie wspaniale się komponują stanowiąc ucztę dla podniebienia. Proste w przygotowaniu, a zarazem danie łączące w sobie ciekawe składniki, sprawdzi się jako propozycja lunchowa, obiadowa, czy przekąska na specjalne okazje.
Kroki przygotowywania sałatki z kurczakiem i mango:
Pierś kurczaka posypujemy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Prymat. Odstawiamy na kilka minut. Następnie posypujemy Solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat i powoli smażymy na oleju z dwóch stron.
Do miski wlewamy oliwę, wyciskamy sok z limonki i wsypujemy cukier brązowy oraz sól. Mieszamy za pomocą rózgi żeby rozpuścić cukier. Kroimy papryczkę chili (dodajemy pestki wg uznania, bo one mają największą ostrość). Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę kroimy w pióra, przekładamy do miski. Awokado kroimy w kostkę dodajemy do miski i wrzucamy kolendrę. Sałatę rwiemy w rękach. Przyprawiamy Ziołami prowansalskimi Prymat i solą. Obieramy mango i kroimy w plasterki. Pokrojone mango wkładamy na patelnię grillową i powoli podsmażamy z dwóch stron. Sałatę polewamy dressingiem i mieszamy.
Na talerz wykładamy sałatę i posypujemy chrupiącymi grzankami. Nakładamy grillowane mango. Smażonego kurczaka kroimy na plasterki i układamy na sałacie.