Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe z rodzynkami
Racuchy z rodzynkami to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnych smaków, które zachwycają swoją wyrazistością i delikatnymi nutami słodkości. Miękkie i puszyste ciasto wzbogacone aromatycznymi rodzynkami tworzy niezapomniany smakowy duet.
Kroki postępowania
Mleko wlać do rondelka z 2 łyżeczkami cukru i podgrzać - aż będzie ciepłe, ale nie gorące.
Mleko przelać do miski. Drożdże pokruszyć na talerzyku i wsypać resztę cukru.
Rozpuścić drożdże w cukrze, rozgniatając je widelcem. Tak przygotowane drożdże dodać do ciepłego mleka.
Następnie wsypać mąkę, szczyptę soli i wbić jajka. Wszystko dobrze wyrobić łyżką drewnianą.
W czasie wyrabiania dosypać jeszcze rodzynki i wymieszać.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, nakładać łyżką moczoną w wodzie, aby ciasto się nie przyklejało porcje ciasta na patelnię z nie dużą ilością oleju.
Smażyć racuchy z obu stron na rumiany kolor.