Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Sprawdzony przepis na kruche ze śliwkami i kruszonką to pozycja obowiązkowa dla wszystkich domowych cukierników. Szczególnie w sezonie letnim, kiedy możemy cieszyć się świeżymi, soczystymi śliwkami. Zapraszam do lektury!
Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól.
Dodać zimne masło pokrojone w kawałki.
Składniki posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie rozmrozić śliwki.
Kruszonka:
Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka.
Kruszonkę włożyć do lodówki.
Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.
Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką.
Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym, aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto, a następnie posypać kruszonką.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.