Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur, DS XX odc. 32
Warto od czasu do czasu sięgnąć po wegetariański przepis. Tym razem Michel Moran przygotował pyszne klopsiki bez mięsa. Klopsiki są z kalafiora i kaszy bulgur. Składniki klopsików spajają jajka. Klopsiki podaj z lekko pikantnym dipem, aby danie zyskało charakter.
Wege klopsiki z kalafiorem i kaszą bulgur
Kalafiora dzielimy na różyczki i wycinamy twardy środek. Wkładamy do malaksera i miksujemy (żeby wyglądem przypominał kaszę). Czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy czosnek i kalafiora, doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat. Wyłączamy moc i dodajemy sól. Odstawiamy na bok.
Do ugotowanej kaszy bulgur dodajemy Paprykę ostrą Prymat oraz sól i pieprz. Dodajemy kalafiora, a następnie wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 10-11 minut.
Ogórki drobno siekamy. Jajko ugotowane na twardo kroimy w kostkę. Do zimnego garnka wlewamy śmietankę i wkładamy termosondę, wolno podgrzewamy do temperatury: 90 stopni. Dodajemy Musztardę sarepską Prymat. Gdy śmietanka osiągnie temperaturę 90 stopni dodajemy pokrojone jajko i ogórki. Przyprawiamy solą.
Na talerz wlewamy sos i nakładamy klopsiki.