Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kuleczki ziemniaczane z sosem Buffalo wg Piotra Ogińskiego
Ugotowane i ubite ziemniaki studzimy, dzielimy na 4 części, jedną cześć wyciągamy, wypełniamy mąką ziemniaczaną i dodajemy jajko oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki.
W rondelku rozpuszczamy masło na którym lekko prażymy paprykę, uważając żeby się nie spaliła. Kiedy papryka jest gotowa dodajemy ketchup, miód, sok z cytryny oraz wodę i redukujemy sos przez ok. 4 minuty. Do zredukowanego sosu dodajemy imbir
oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Uformowane kuleczki obtaczamy w mące i smażymy w oleju rozgrzanym do 180°C (ok 2 cm wysokości) przez 1,5 minuty z każdej strony.
Gotowe kuleczki nabijamy na patyk, polewamy sosem i podajemy posypane świeżą pietruszką lub kolendrą.