Przepis i sposób przygotowania na: Pasta z ragoût warzywnym, DS XX odc. 36
Pasta z ragoût warzywnym, czyli duszone warzywa z makaronem, podane z karczochami. Szybki obiad we włoskim stylu - bez mięsa i bez nabiału.
Makaron z ragoût warzywnym:
Do gotującej, mocno osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Paprykę, cukinię i obranego bakłażana kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę.
Ważne, aby warzywa wrzucać w odpowiedniej kolejności: najpierw paprykę, podsmażamy, a następnie po ok. 2 minutach bakłażana, kolejno cukinię, cebulę i czosnek dzięki temu warzywa będą al dente.
Całość przyprawiamy papryką ostrą, solą i pieprzem. Na patelnię wkładamy pomidory i doprawiamy bazylią suszoną podsmażamy nie dłużej niż 6 minut. Jeśli ragout jest zbyt gęste dolewamy bulionu warzywnego.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię do ragout. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i wlewamy ocet balsamiczny, mieszamy. Gotowe danie nakładamy na talerz. Na wierzchu układamy pokrojony karczoch.