Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule po azjatycku w sosie curry, DS XX odc. 37

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Choć mule mogą kojarzyć się tylko z wykwintnymi restauracjami, to bez problemu przygotujecie je w domu! Oto prosty i szybki przepis, który Was zachwyci. Mule po azjatycku to idealny pomysł na kolację czy obiad. 

Składniki:

ryż jaśminowy 1 szklanka
woda zimna 1,5 szklanki
trawa cytrynowa 2 łodygi
liście limonki kaffir 6 liści
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
mleko kokosowe 400 ml
pasta curry zielona 1 łyżka
sos rybny 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
małże 1 kg
szalotka 3 sztuki
bazylia tajska 1 garść
świeża kolendra 1 garść
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
olej sezamowy łyżeczka
Sól w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mule po azjatycku w sosie curry, DS XX odc. 37

Mule, czyli inaczej małże, omułki czy muszle, to produkt rzadko spotykany w polskich domach. Jednak jeśli lubicie eksperymentować w kuchni, to koniecznie przygotujcie te owoce morza zgodnie z przepisem z tego odcinka Doradcy Smaku!

Jak przygotować mule?

1

Ryż jaśminowy wsypujemy na sitko i przelewamy wodą. Wypłukany ryż wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy solą i dodajemy trawę cytrynową (najpierw łodygę trawy cytrynowej uderzamy tępą stroną noża aby uwolniła aromat). Dodajemy liście limonki kaffir i chili pieprz cayenne. Całość zalewamy wodą w proporcji 1:1,5 (szklanka ryżu na 1,5 szklanki wody). Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 165 stopni, czas: 30 minut.

2

Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry i mieszamy za pomocą rózgi aż pasta się rozpuści. Wsypujemy cukier brązowy, wlewamy sos rybny i doprawiamy imbirem. Łodygi trawy cytrynowej miażdżymy nożem, odkrawamy końcówki i dodajemy do garnka. Podgrzewamy do zagotowania. Przyprawiamy kurkumą. Szalotki kroimy w kostkę, dodajemy do sosu i dorzucamy liście limonki kaffir. 

3

Mule wrzucamy do sosu i garnek przykrywamy przykrywką. Zwiększamy moc i podgrzewamy do momentu kiedy się mule otworzą. Dorzucamy liście kolendry, liście tajskiej bazylii i mieszamy. 

4

Wyciągamy ryż z piekarnika i polewamy go olejem sezamowym. Porcję ryżu wykładamy do miseczki, a na głęboki talerz nakładamy mule i polewamy sosem.

Połączenie wszystkich intensywnych przypraw, trawy cytrynowej i pasty curry daje niesamowitą kompozycję smaków. Mule w takiej odsłonie są czymś ciekawym, innym i zachwycającym!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak