Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z botwiną i szparagami
Kroki postępowania
Do przesianej mąki dodajemy sól , drobno pokrojone zimne masło i margarynę . Szybko zagniatamy ciasto na kruszonkę , potem dodajemy sok z buraka i łączymy w jednolitą masę. Odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie wałkujemy ciasto i przekładamy do foremki 24 X 17 , brzegi na ok. 3-4 cm.
Buraczki większe kroimy na pół i opiekamy na oliwie , kilkanaście minut .
Serek i jajko miksujemy , powoli dodajemy pokruszony ser niebieski , na koniec doprawiamy tymiankiem , solą i pieprzem.Odstawiamy .
Botwinkę listki też wykładamy na papier , aby trochę obeschły.
Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika 180 C , ciasto nacinamy nożem , wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kaszą lub grochem .
Po ok. 10 minutach zdejmujemy papier z obciążeniem i podpiekamy wierzch.
Podpieczone ciasto wyjmujemy , studzimy , nakładamy listki botwinki , masę serową a na nią buraczki i szparagi , lekko dociskamy.
Tartę pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut.
Smacznego.