Przepis i sposób przygotowania na: Przepiórka z purée figowym, DS XX odc. 33
Smak przepiórki można porównać z bardziej znanym kurczakiem czy kaczką. Zwykle przygotowuje się ją w całości, bo jest znacznie mniejsza od kury. Jednocześnie smak i aromat przepiórki uznaje się za wykwintny i delikatny. Warto więc jej skosztować, szczególnie przygotowując ją samodzielnie w domu.
Jak przygotować przepiórkę?
Pomarańczę kroimy na ćwiartki. Przepiórkę nadziewamy natką pietruszki, rozmarynem i pomarańczami. Przyprawiamy na wierzchu solą i pieprzem ziołowym. Do garnka wlewamy olej i wkładamy przepiórki (układamy je bokiem). Podsmażamy ok. 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Wkładamy do piekarnika funkcja termoobieg, czas 8-9 minut, temperatura 150 stopni. W trakcie pieczenia obracamy przepiórki na drugą stronę.
Figi kroimy na kawałki. Orzechy i szalotkę drobno siekamy. Do garnka wlewamy olej i krótko podsmażamy posiekaną szalotkę. Przyprawiamy tymiankiem suszonym i dorzucamy figi. Wlewamy Porto i podgrzewamy 6-7 minut na małym ogniu. Dodajemy kardamon i sól. Wrzucamy posiekane orzechy. Blendujemy na gładkie puree.
Na talerz nakładamy puree, wykładamy przepiórki. Dekorujemy gałązkami świeżych ziół oraz orzechami.