Poczuj smak Świąt Bożego Narodzenia!

 

 BN_01

Przed nami najpiękniejsze i najbardziej rodzinne święta w roku wypełnione zapachem piernika i pomarańczy. Pewnie już nie możecie się doczekać tradycyjnego barszczu czerwonego lub zupy grzybowej, a nade wszystko pierogów i kapusty z grzybami.  My również nie wyobrażamy sobie Świąt bez takich pyszności jak korzenne pierniczki, ryby w galarecie, aromatycznego kompotu z suszu czy świątecznego pasztetu. Aby ten czas upłynął nam w atmosferze radości musimy już dziś zacząć się do niego odpowiednio przygotować. Skorzystajcie z naszych inspiracji i skompletujcie wymarzone świąteczne menu. Być może przyda się Wam także garść porad, jak chociażby uniknąć przedświątecznej gorączki i dobrze się zorganizować, tak by wszystko było perfekcyjnie. 

 

 

 

Barszcz czerwony z uszkami czy zupa grzybowa? Na polskich stołach dominuje barszcz, natomiast zupa grzybowa jest kolejna pod względem popularności. Zgodnie z tradycyjnymi przepisami powinno znaleźć się w niej sporo grzybów – najlepiej szlachetnych, a do tego makaron łazankowy. Polecamy tradycyjne przepisy od Babci i Mamy.  

 

 

 

 

 

 

Barszcz czerwony z uszkami   Barszcz czerwony z suszoną śliwką   Wigilijna zupa z suszonych grzybów

 

       
Zupa rybna    Krem grzybowy   Więcej smacznych inspiracji!

 

 

 

 

Chyba nie ma domu, w którym potrawa z kapustą z grzybami nie pojawiłaby się na wigilijnym stole. Warto przygotować większą ilość kapusty z grochem i grzybami. Będzie pasować nie tylko do wigilijnego karpia, ale też mięs w pierwszy i drugi dzień Świąt. Taki farsz świetnie sprawdzi się również jako nadzienie kapuśniaczków – drobnych przekąsek na trzy kęsy. Kapustę przyprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, czyli trio ziół, które sprawią, że poczujemy prawdziwy smak Świąt.

 

         
Kapuśniaczki z nadzieniem z grzybów   Pierogi z kapustą i grzybami   Francuskie paszteciki z grzybami
         
Świąteczna kapusta z grzybami   Pieczone pierogi z kapustą   Świąteczne łazanki

 

 

 

Zgodnie z tradycją przestrzegamy postu w Wigilię, dlatego też ten dzień śledziem i karpiem stoi. Na wigilijnym stole powinny się więc znaleźć propozycje na dania wykwintne, lecz bez wykorzystania mięsa w składnikach. O ile karpia jadamy raz do roku – właśnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, to przepis na dobrego śledzia według tradycyjnej receptury Babci czy łososia od Mamy może przydać się zawsze – także na Sylwestra czy imieniny. 

 

           
Smażony karp w płatkach   Rolada z sandacza   Świąteczna ryba w galarecie
         
Śledź z chrupiącą sałatką   Świąteczne filety z pstrąga   Więcej smacznych inspiracji!

 

 

 

Choć w Wigilię obowiązuje post od potraw mięsnych, to już na świątecznym stole nie może zabraknąć soczystego mięsiwa i tradycyjnych pieczeni, których zapach roznosi się po całym domu. Te same receptury, których używała Babcia i aromatyczne przepisy Mamy przywodzą na myśl smaki i zapachy świąt z dzieciństwa. 

 

         
Świąteczna kaczka pieczona   Mus z wątróbek drobiowych    Kaczka faszerowana boczkiem i wątróbką
         
Pasztet z wątróbek   Pieczeń z indyka    Pasztet z prawdziwkami z sosem z śliwek

Sałatki wielkanocne

 

 

Ciasteczka z czekoladą lubią i mali i duzi… Nawet jeśli będzie to gorzka czekolada, która ma wyszukany smak! W przygotowanie takich ciasteczek warto zaangażować najmłodszych. Będzie wiele śmiechu i radości, a przede wszystkim – dobra atmosfera i aromat korzennych przypraw w całym domu. Obok ciasteczek i świątecznego makowca na wigilijnych stołach pojawiają się często kluski z makiem i bakaliami. To pozornie niewyszukane danie, ale nieodłącznie kojarzone z wigilijnymi smakami. Efektownie wyglądać będzie podane zarówno na dużym półmisku, jak i w osobnych pucharkach. 

 

         
Piernik z konfiturą śliwkową   Rustykalny sernik z rodzynkami   Ciasteczka musli
         
Mocno korzenne pierniczki   Snow balls czyli trufle    Więcej smacznych inspiracji!

 

 

Bez kompotu nie ma Świąt! Kompot z suszu to jedna z tych rzeczy, które się uwielbia lub… wręcz przeciwnie. Jeśli użyjemy owoców wędzonych, smak i aromat kompotu będzie niezwykle charakterystyczny i silny. Alternatywą dla kompotu z suszu może być kompot z owoców cytrusowych z przyprawami korzennymi. Pięknie wygląda na stole, a jeszcze lepiej smakuje. A gdy nadchodzą chłodne, zimowe dni – nie  potrzeba nam wiele. Wystarczy ciepły koc, dobry film i oczywiście… kubek gorącej czekolady. 

 

         
Czekolada z piankami   Kompot z owoców cytrusowych   Kompot z suszonych owoców
         
         

 

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, pełen niezwykłych chwil z rodziną i najbliższymi. Co roku zależy nam, żeby przebiegł pomyślnie, aby wszystko się udało i było perfekcyjnie przygotowane. Aby tak się stało dobrze jest się do Świąt odpowiednio przygotować, wszystko zaplanować, zrobić odpowiednie zakupy, ale przede wszystkim przyjąć pozytywne nastawienie. Jeśli podejdziemy do Bożego Narodzenia spokojnie i z głową, unikniemy niepotrzebnego stresu, a czas przygotowań będzie wspaniałym wstępem do Świąt.

   

                              

                     

              Święta Roberta Sowy: niech będzie biało i smacznie               Święta w domu Andrzeja Polana - wywiad

 

 

 

 

 

  

 Co kraj to inna ryba   Kulinarne przygotowania do Świąt
 

Regionalne potrawy wigilijne

 

 

 

 

 

Kulinarny przegląd potraw na świecie   Ryby na święta   Święta, Święta, zaraz Święta

 

Śledź - konkurencja dla karpia Święta mają zapach piernika Świąteczne wypieki
 
Kochamy pierogi Kompot z suszu, obowiązkowo!