Pytania

Opublikowano

krokus

Marchew - w każdej postaci ( surowa czy gotowana ) powinna być jedzona z dodatkiem tłuszczu, ponieważ tylko wtedy zostanie przyswojona prowitamina A ( jest rozpuszczalna w tłuszczach ). Taką informacje dziś przeczytałam :)

Odpowiedzi

  • 7
    original
    Opublikowano

    Renata9

    wiedziałam o tym, dziękuję za przypomnienie; czasami nawet sok z marchewki piję z odrobina tłuszczu
  • 7
    original
    Opublikowano

    pestka

    też czytałam o tym i teraz do marchewki duszonej zawsze dodaję trochę masła a do surówek olej , śmietanę lub majonez
  • 6
    original
    Opublikowano

    Janina

    Tak, dziękuję za przypomnienie bo to bardzo ważne dobrze przyswoić witaminki ;)
  • 6
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    tak, wiem o tym :)
  • 6
    original
    Opublikowano

    mysza75

    nie wiedziałam o tym, czyli picie soków z marchwi kupnych jest bez sensu bo nie przyswaja sie witamina a przecież nie dodają tłuszczu do soków.
  • 5
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Z dodatkiem tłuszczu , czyli w rosole , ja lubię na surowo i z tłuszczu .
  • 5
    to4-8
    Opublikowano

    Mniam

    Zawsze marchewkę duszę z dodatkiem masełka. Chociaż robię to ze względu na walory smakowe :)
  • 5
    1
    Opublikowano

    Ola1984

    Podobnie jak większość warzyw które zawierają witaminę A, D, E i K - witaminy te rozpuszczalne są w tłuszczach.
  • 5
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    cenna rada
  • 5
    dscf0143
    Opublikowano

    Helena63

    tak bo zwiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
  • 5
    dscn0385-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    Mnie od dziecka uczono, że nawet w surówce marchewka z jabłkiem (na słodko czy na słono) trzeba połączyć ją z niewielką ilością oleju lub tłustej śmietany. Dokładnie tak, jak napisała Ola1984, witaminki ADEK wymagają tłuszczu (w bardzo symbolicznej ilości - nie musi być go wcale dużo!), aby organizm pobrał te najważniejsze dla siebie składniki, żeby w ogóle mógł z nich skorzystać. Dlatego jakimś nieporozumieniem są soczki dla niemowląt z marchewką, dynią, morelami - podawane samodzielnie nie zostaną w pełni wykorzystane przez organizm dziecka, ale dietetycy zalecają podanie go np. do śniadania, gdzie będzie kanapka z masłem lub dodatek odrobiny (kilka kropelek) surowego oleju (najlepiej tłoczonego na zimno) dobrej jakości.
  • 5
    original
    Opublikowano

    berys18

    często przegryzam surową, bez niczego
  • 5
    img_20130717_161126
    Opublikowano

    Wiktoria29

    bardzo lubię marchew ale o tym nie wiedziałam
  • 5
    original
    Opublikowano

    dodi

    ciekawa informacja
  • 5
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Zawsze dodaję tłuszcz
  • 5
    original
    Opublikowano

    Wacław

    nie wiedziałem o tym
  • 5
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Dobrze dodać odrobinę masła i to załatwi sprawę :)
  • 5
    p1100027
    Opublikowano

    gosia56

    wiem o tym zeby do surowej dodać trochę oleju
  • 5
    original
    Opublikowano

    Czyki

    O a ja nie wiedziałam :)dzięki za informację:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Tak,wiem o tym od dawna ale dla tych co nie wiedzieli,to cenna wskazówka.
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    słyszałam o tym
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    wiem o tym , dodaję do surówki oleju , a do gotowanej masła :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    marchew lubię w każdej postaci i dzięki za informację
  • 2
    36267de07d33750bcec85f27c6d45727
    Opublikowano

    wyattearp

    oczywiście !!!!!!!!!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    To prawda :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    molanka

    ja najczęściej robię marchew z dodatkiem masła, ale lubię też ją chrupać na surowo
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    olyabuziaczek

    tak bo niektore witaminy sa rozpuszczalne tylko w tluszczach
  • 1
    ice
    Opublikowano

    ice cubes

    ja lubię pod każdą postacią marchew
  • 1
    ice
    Opublikowano

    ice cubes

    W sumie monikalangier dobrze napisała :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata92

    Tak i warto o tym pamiętać, aby w pełni wykorzystać jej właściwości.
  • 1
    obraz-281-kopiowanie
    Opublikowano

    Babeczka35

    Wiedziałam o tym.
  • 0
    delfiny-
    Opublikowano

    zabcia117

    Tak, bo sama marchewka jest dużym obciążeniem dla wątroby. Samym sokiem marchewkowym można sobie zaszkodzić.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    engie23

    ciekawa informacja
  • 0
    dscf2759
    Opublikowano

    Kluska_87

    zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    cam00402
    Opublikowano

    Mama niejadka

    Nie wiedziałam ale robiłam dziś marchewkę z olejem w słoiki :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    dobrze że lubię z masłem duszoną
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    cenna rada, ale osobiście wole surowa marchewkę bez niczego
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    też o tym słyszałem, pyszna jest smażona na masełku
  • 0
    1
    Opublikowano

    monikalangier

    Niekoniecznie, wystarczy, że w codziennej diecie będą tłuszcze i witamina A się przyswoi.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Tez tak slyszalam.