Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Habibi

Zadanych pytań: 690

26.09.2017 12:26

Kupiłam (tak na szybko) 12 piętrową suszarkę do grzybów, owoców i warzyw CONCEPT SO 1025 XXL. Czy ktoś używa już tego modelu i może coś konkretnego powiedzieć? Jeszcze z niej nie skorzystałam, bo od piątku suszyłam grzyby w piekarniku elektr., a suszarka dotarła wczoraj pod wieczór. Ciekawa jestem, czy rzeczywiście sprawdzi się tak bardzo rozbudowana - inne modele mają przeważnie 4-5 sit, a ta ma aż 12. Moc nie jest oszałamiająca, bo tylko 245W. Ale w porównaniu z piekarnikiem, który ciągnie np. tysiąc watt, to suszarka jest przynajmniej energooszczędna ;)

Najlepsze odpowiedzi (3)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

27.09.2017 00:02

koleżanka ma i chwali sobie, ale jak dała grzyy po deszczu to nie suszyło a tylko parzyło i do wyrzucenia, myślę że za mokre były, poza tym suszy warzywa, owoce, dla wiekszej rodziny dobry sprzęt, dla nas dwóch osób to za duża, ale chcę kupić z tej firmy mniejszą

halina17

Zadanych pytań: 271

27.09.2017 11:14

Trudno mi powiedzieć ja mam 4 sitową 540 W i jestem bardzo zadowolona. Suszy grzyby znakomicie , nawet po deszczu grzyby zbierane super się ususzyły.

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.09.2017 12:27

Już przetestowana :)) Jest naprawdę super - cichutko pracuje, sita wielkie, no i ma 8 stopni regulacji temp. od 35-70*C. Miałam grzyby wysuszone w piekarniku, ale były lekko elastyczne - po godzinie w tej suszarce są idealne :) Na próbę wysuszyłam natkę pietruszki, seler naciowy, bakłażana, rabarbar, śliwki i pomidory. Składałam piętrowo i wszystko zachowuje swój smak i kolor - pietruszka pięknie zielona, tylko śliwki stały się nieco ciemniejsze. Pomidorki teraz jeszcze dosuszam, bo włożyłam jeszcze plasterki cytryn, żeby wypróbować :) Narazie jestem mega zadowolona i z jakości i z ceny.

Odpowiedzi (6)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

27.09.2017 13:20

habibi, a gdzie kupiłaś i za ile?

Habibi

Zadanych pytań: 690

27.09.2017 15:11

Kosztowała 227zł, ale w porównaniu do tych najtańszych jest większa, bo sita mają 32cm średnicy, poza tym jest ich 12, więc naprawdę pakowna jest :) No i możliwość płynnej regulacjii temp. w skali co 5*C! Te najtańsze mają zazwyczaj tylko przycisk włącz/wyłacz... A ponieważ nigdzie w okolicy 30km ode mnie nie mogłam dostać w sobotę popołudniu żadnej suszarki (obdzwoniłam chyba ze 30 sklepów), więc zamówiłam z MediaExpert przez internet, z dostawą w kolejny dzień roboczy (tu akurat wypadł poniedziałek) - no i wybór jest taki, że przywożą do najbliższego sklepu MediaExp. za darmo, albo za jakąś symboliczną opłatą do domu. Wybrałam sklep, bo w poniedziałek nikogo w domu nie było. Dostałam rano sms z Media, że towar już wyjechał do sklepu, a popołudniu kolejny sms, że już mogę odebrać. Syn odebrał po drodze z pracy, zapłacił na miejscu. W razie czego można reklamować w dowolnym sklepie ich sieci w całym kraju!

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.09.2017 16:28

Ja nie mam suszarki do grzybów i owoców, a na pewno takie urządzenie jest przydatne w domu, tym bardziej w sezonie grzybowym, bo na odkręcanie kaloryferów nie każdy może sobie w bloku pozwolić, gdy są podzielniki ciepła, a gdzieś ten grzyb trzeba wysuszyć, a nie zawsze na dworze pogoda pozwala. Jeszcze można suszyć grzyby w piekarniku, ale tam źle się suszy i ciągnie dużo prądu.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

27.09.2017 19:11

dzięki Habibi, poszukam ale ciut mniejszej, chyba że mozna mniej suszarek stosować, jest taka tam możliwość?

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.09.2017 06:58

@w mojej kuchni - możesz używać mniej sit, ale minimum to 5 szt. jak podaje instrukcja. Nawet można suszyć coś na 2-3 ale trzeba wtedy poprzekładać te wypełnione pustymi, bo chodzi o to, żeby się silnik nie przegrzał. Ja wczoraj w puste sita włożyłam bułki do wysuszenia na bułkę tartą.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

29.09.2017 08:27

@habibi...dzięki, chyba zakupie jaką Ty masz...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak