Przyrządzanie potraw - pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Zadanych
pytań: 2

Jagódka17

14.06.2018 14:26

Jagódka17

14.06.2018 14:26

Kompletnie nowa strona mnie zaskoczyła. Mam do wyboru porę dnia dodając przepis : Kolacja Lunch Obiad Śniadanie więc pytam, czy tort, ciasto, deser mam przypisać do obiadu czy kolacji? Chyba ktoś nie do końca to przemyślał. Po drugie w składnikach nie ma opcji ''do smaku'' Jak można sól i pieprz przeliczyć na szczypty!!!

Najlepsze odpowiedzi (3)

emeslive

10.07.2018 12:47

emeslive

10.07.2018 12:47

LOL, jeśli ktoś nie rozumie znaczenia "do smaku" i potrzebuje konkretnej ilości, to powinien dać sobie spokój z gotowaniem, bo i tak nic rozsądnego nie ugotuje. Przyprawy różnią się między sobą intensywnością smaku i aromatu tak samo, jak ludzie różnią się między sobą gustem. Idąc tym tropem za chwilę nie będzie można w przepisach używać zwrotów "ugotuj do miękkości" albo "pokrój w drobną kostkę", bo i z nimi osoby nieprzystosowane kulinarnie sobie nie poradzą.

gusia1000

14.06.2018 21:34

gusia1000

14.06.2018 21:34

Ds na pewno poprawi te 2 rzeczy na swojej stronie.

Doradca Smaku

15.06.2018 21:24

Doradca Smaku

15.06.2018 21:24

Jagódka17 takie informacje możesz dodać np. w opisie przygotowania lub w miejscu na poradę. Wtedy taka informacja nikomu nie umknie :) Odnośnie przypraw w formularzu można napisać 1 szczypta, a w opisie przygotowania dodać informację uzupełniającą. Pozdrawiam, Doradca Smaku.


Odpowiedzi (4)

Doradca Smaku

14.06.2018 22:32

Doradca Smaku

14.06.2018 22:32

Wybór pory dnie nie jest obowiązkowy. Jeśli Twoim zdaniem dany przepis nie nadaje się do żadnej z kategorii po prostu przechodzisz w formularzu do kolejnego etapu. Jeśli chodzi natomiast o brak opcji "do smaku" to jest to celowe. Dotychczas w wielu przepisach przy użyciu przypraw pojawiało się to sformułowanie i otrzymywałem masę wiadomości z prośbą o podanie dokładnej ilości np. danej przyprawy. Stąd moja decyzja, aby od teraz również użyte przyprawy musiały mieć określone ilości np, szczypt.

Jagódka17

15.06.2018 18:55

Jagódka17

15.06.2018 18:55

Rozumiem, ale czy prawdziwy kucharz stosuje miary w przyprawach? Orientacyjnie i owszem można podać. Jeśli podam w przepisie 1 łyżeczkę soli, to z pewnością potrawa będzie dla wielu zbyt mało słona, bowiem sól tu gdzie mieszkam jest mniej słona :) I tak również jest z wieloma przyprawami, bowiem nawet mieszanki przypraw się od siebie różnią

Jagódka17

15.06.2018 19:06

Jagódka17

15.06.2018 19:06

Brakuje również opcji wpisania obok produktu ważnych wskazówek np. , że w przepisie używamy ''małe bądź duże'' jajko - a to niekiedy jest bardzo ważne. To samo dotyczy się np. masy cukrowej? jak mam podać kolor używanej masy? Właśnie dodaję przepis, gdzie używam pastę curry i nie mam jak zaznaczyć, że chodzi o czerwoną pastę curry ( jest również żółta i zielona) . Nie jestem pewna, czy tym sposobem ktoś poprawnie przygotuje potrawę...

Bożena Matuszczyk

17.07.2018 21:09

Bożena Matuszczyk

17.07.2018 21:09

Mnie się wydaje że i tak każdy próbuje potrawę i doprawi według swojego smaku,bo przecież każdy z nas ma inny smak.;)

Dodaj odpowiedź

prymat