Wegetariańsko i jarsko - pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Zadanych
pytań: 2

JasiekGorylek

26.08.2016 16:02

JasiekGorylek

26.08.2016 16:02

Jak siekać sałatę? Zawsze mi brązowieje. Co robię źle?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

26.08.2016 19:12

ben-ka

26.08.2016 19:12

Sałatę zawsze rwiemy palcami, nie znosi ona krojenia nożem.

Ola1young

27.08.2016 16:22

Ola1young

27.08.2016 16:22

sałatę nie siekamy,rwiemy palcami

Smaczna_B

24.01.2017 16:33

Smaczna_B

24.01.2017 16:33

Dlatego , że jest używany metal.Trzeba rwać rękoma.


Odpowiedzi (41)

dodi

26.08.2016 16:52

dodi

26.08.2016 16:52

nie używam noża do sałaty zawsze rozrywam liście palcami

Wiesława1

26.08.2016 17:46

Wiesława1

26.08.2016 17:46

Sałaty nie sieka się nożem tylko rwie palcami

teresza

26.08.2016 17:51

teresza

26.08.2016 17:51

Sałaty nie kroimy tylko rwiemy

berys18

26.08.2016 18:20

berys18

26.08.2016 18:20

dlatego między innymi ja sałaty nie kroję nożem, tylko rwę

gusia1000

26.08.2016 20:32

gusia1000

26.08.2016 20:32

Sałaty się nie kroi nożem, tylko rwie palcami na drobne części.

Habibi

26.08.2016 21:25

Habibi

26.08.2016 21:25

Dawniej panowała taka teoria, że sałaty nie należy kroić, ale to było wtedy, kiedy nie mieliśmy dobrych noży ze stali, która nie reaguje z sokami . Juz od lat 90 powszechnie używa się coraz lepszych noży i nie widzę powodu, dla którego miałoby to być zabronione ;) Osobiście lubie sałatę masłową i rzymską w dużych kawałkach, ale już np. lodową oraz radicchio wolę cienko krojoną. Mąż i syn każdą sałatę muszą mieć cieniutko zszatkowaną :) Ale nigdy mi nie ciemniała z powodu krojenia.

Camill

26.08.2016 21:37

Camill

26.08.2016 21:37

zawsze kroje bo u mnie nikt by rwanej nie ruszył

halina17

26.08.2016 22:03

halina17

26.08.2016 22:03

Sałaty nie kroję nożem.

ilka01

26.08.2016 23:09

ilka01

26.08.2016 23:09

najlepiej rwać palcami :)

JellyFruits

27.08.2016 08:18

JellyFruits

27.08.2016 08:18

Nie ma tu jakiegoś chemika, żeby wytłumaczył? Bo jeśli sałata ci czernieje po krojeniu to znaczy ze kroisz ją żelaznym nożem (nie stalowym) który w połączeniu z sokiem sałaty i tlenem z powietrza inicjuje reakcję chemiczną . A to znaczy że szczawiu, szpinaku, rabarbaru, cytryny też nie wolno tym nożem obrabiać.

Dodaj odpowiedź

prymat