Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dziadoszka1

Zadanych pytań: 4

02.05.2016 11:14

Czy wiecie może cos o jagodach Goji?? :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

02.05.2016 19:50

mają właściwości prozdrowotne i chyba też odchudzające, dodaję je do koktajli

benka

Zadanych pytań: 15

02.05.2016 14:38

Jeszcze nie próbowałam, podobno są bardzo zdrowe.

Kolorowa

Zadanych pytań: 11

02.05.2016 14:39

Kulinarnie pasują do ciast, deserów a nawet mięs.

Odpowiedzi (15)

asiatok

Zadanych pytań: 15

02.05.2016 13:06

Wiem, że są skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy. Idealny dodatek do musli:-)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

02.05.2016 13:24

Ja wiem że mają dużo witamin i często używam do deserów, jogurtu lub musli

molanka

Zadanych pytań: 14

02.05.2016 13:37

podobno są bardzo zdrowe

berys18

Zadanych pytań: 1434

02.05.2016 13:58

czytałam o ich zaletach, ale nie kupowałam dla siebie

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

02.05.2016 14:05

Jagody goji to owoce, których działanie i właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich. Zalecane są m.in. w leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc także wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru. Nic dziwnego, że jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu i należą do "superżywności". Jagody goji to owoce chińskiej rośliny o nazwie kolcowój pospolity (Lycium barbarum L.), znanej także jako kolcowój szkarłatny, która jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody (Lycium chinese L. – nie ma nic wspólnego z naszą wilczą jagodą, która jest trująca). Jednak nazwa "goji" odnosi się jedynie do owoców kolcowoju tybetańskiego (Lycium barbarum L.) - jest to jego nazwa handlowa. Kolcowój pospolity należy do rodziny psiankowatych, czyli tej samej co papryka, pomidory, ziemniaki i bakłażany Mieszkańcy Państwa Środka wykorzystywali je w chorobach serca, wątroby, płuc, reumatyzmie i aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Wierzą także, że długotrwałe stosowanie owoców goji wpływa korzystnie na wzmocnienie systemu odpornościowego, poprawia stan stawów i kości, wzroku, łagodzi dolegliwości miesiączkowe i opóźnia proces starzenia. Jagody goji mogą zahamować postęp nowotworu Jagody goji są bardzo dobrym źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Ponadto są źródłem wielu witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E) i składników mineralnych (m.in. fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), a także karotenoidów, związków polifenolowych, wśród których najliczniejszą grupę stanowią flawonoidy. Jagody goji należą do superfoods (inaczej „superżywność”), czyli grupy produktów pochodzenia roślinnego, mających dobroczynny wpływ na organizm Jednak za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wyniki wielu badań wskazują na jego działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe. Z badań wynika, że kompleks LBP hamuje wzrost ludzkich komórek raka żołądka (linia komórkowa MGC-803 i SGC-7901), ludzkich komórek raka okrężnicy SW480 i Caco-2 oraz komórek raka płuc, indukując ich apoptozę (śmierć komórkową). W znaczący sposób powstrzymuje także rozwój komórek raka gruczołu krokowego i skutecznie hamuje wzrost ludzkich komórek raka piersi (linii komórkowej MCF-7). Kompleks ten wykazuje właściwości antyproliferacyjne (hamuje namnażanie) także w stosunku do ludzkich komórek wątrobiaka QGY7703, jak również przyczynia się do apoptozy komórek białaczkowych HL-60.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

02.05.2016 14:19

czy wiemy coś? interesuje Cię cena, dostępność w sklepach czy właściwości? jagody są dobre, ale nigdy nie używałam. wolę polskie owoce

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

02.05.2016 16:32

Podobno bardzo zdrowe, raz kupiłam ale smak taki średni. W zeszłym roku dostałam od sąsiadki krzaczek jagody goi... i ładnie rośnie w ogródku ale jeszcze nie było ani kwiatów ani jagód:)

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

03.05.2016 19:15

Super działają na wzrok, mają dużo antyutleniaczy, podnoszą odporność. Jadłam je całą zimę i ani razu nie chorowałam :)

tobi1989

Zadanych pytań: 0

03.05.2016 19:50

Są smaczne i zdrowe, odżywiają organizm, odtruwają, mają mnóstwo antyoksydantów :)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

04.05.2016 00:24

jeszcze nie próbowałam, są podobno zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak