Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

rybka

Zadanych pytań: 92

21.01.2017 14:11

Chciałabym zrobić potrawy z awokado, ale nie wiem jak rozpoznać czy owoc jest dojrzały, czy nie będzie gorzki??? Już kiedyś się nacięłam i szkoda mi znowu wyrzucać kasę na owoc, który wyrzucę. Bardzo proszę o wskazówki!

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

02.04.2017 21:30

ja kupuję zawsze twarde i nie zdarzyły mi się, aby były niedobre

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

06.02.2017 18:57

Zawsze kupuję jędrne i jest dobre w smaku.

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

06.02.2017 22:26

Jeżeli jest, twarde, jędrne, to będzie ok.

Odpowiedzi (30)

anemon

Zadanych pytań: 163

21.01.2017 16:56

Jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym, żeby awokado było gorzkie, nie wiem co było tego powodem, może jakaś pechowa partia Ci się trafiła. Kupując zwracam uwagę, żeby skórka była błyszcząca, nieuszkodzona, niepomarszczona i bez żadnych plam.

benka

Zadanych pytań: 15

21.01.2017 17:55

Kupując awokado wybieram jędrne bez uszkodzeń, trzymam w domu kilka dni w temperaturze pokojowej, gdy skórka lekko daję się ugiąć, ale nie jest zbyt miękka wtedy jest najsmaczniejsze.

Janina

Zadanych pytań: 159

21.01.2017 18:58

Nie zdarzyło mi się żeby awokado było gorzkie, wybieram zawsze dorodny owoc;))

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

21.01.2017 19:21

I mnie nigdy gorzki się nie trafił. Ja kupuję twardy, mało dojrzały. W domu poleży 2-3 dni i będzie idealny. Kiedyś kupiłam miękki, niby dojrzały (pani w sklepie mi tak doradziła), a on rano był już nadgniły i nie nadawał się :/

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

21.01.2017 19:21

I mnie nigdy gorzki się nie trafił. Ja kupuję twardy, mało dojrzały. W domu poleży 2-3 dni i będzie idealny. Kiedyś kupiłam miękki, niby dojrzały (pani w sklepie mi tak doradziła), a on rano był już nadgniły i nie nadawał się :/

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.01.2017 20:39

Nigdy nie miałam gorzkiego awokado, kupuję twarde, bez plam i trzymam w temperaturze pokojowej

Justyna Jussstiii

Zadanych pytań: 930

21.01.2017 21:31

ja kupiłam dzis miękkie i jest pyszne , nigdy nie miałam kwaśnego ani gorzkiego

Ola1984

Zadanych pytań: 295

21.01.2017 21:37

Nie zdarzyło mi się gorzkie awokado. Zawsze wybieram owoce twardsze i zostawiam je na kilka dni do zmięknięcia. Skórka powinna być bez przebarwień i uszkodzeń i delikatnie sprężynować pod naciskiem palca. Jeśli nie chcesz by awokado po przekrojeniu ściemniało, zostaw w drugiej połówce pestkę :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

21.01.2017 21:40

Dobry owoc awokado charakteryzuje się nst. cechami : nie ma uszkodzeń, skóra błyszcząca, niepomarszczona, bez żadnych plama, jest pół twardy, nie dojrzały. Trzymam je w pokojowej temperaturze.

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

22.01.2017 00:08

nie spotkałam się aby było gorzkie awokado ,jeżeli jest twarde owijam w papier i trzymam w temperaturze pokojowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak