Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Pizza

Przepisy z kategorii Pizza: 8
Sortuj:

Szukasz przepisu na domową pizzę? W tej kategorii znajdziesz dowolny przepis na ciasto do pizzy – cienkie, grube, chrupiące albo wręcz przeciwnie – puszyste i miękkie. Włosi rozkochali cały świat w pizzy i to danie dziś króluje w najbardziej wykwintnych restauracjach i na dobre zagościło w domach milionów rodzin na całym świecie. Idealny przepis na ciasto do pizzy wymaga najwyższej jakości mąki oraz drożdży, które odpowiadają za poziom wyrośnięcia ciasta. Pizza to pyszne danie, które możesz przygotować na kolację ze znajomymi albo na rodzinny obiad. Doradca Smaku pokaże Ci swoje sprawdzone sposoby na przygotowanie tego włoskiego cudu sztuki kulinarnej. Chętnie podpowiem również jak przygotować klasyczny sos i jak dużo składników dodać, by nie przesadzić bogactwem smaku. Nie bój się odważnych połączeń. Ser pleśniowy naprawdę pasuje do gruszki, a suszone pomidory idealnie komponują się z rukolą. Zaczynamy! 

Ciasto do pizzy – przepisy od Doradców Smaku 

Jak powstaje ciasto do pizzy? Przepis podstawowy to oczywiście mąka, najlepiej w tak zwanym typie 00, czyli bardzo drobno zmielona. Dzięki temu ciasto będzie miało gładką, delikatną konsystencję. Oprócz tego woda, drożdże oraz odrobina soli i cukru i oczywiście oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. Nie ma jednego prawdziwego i słusznego przepisu na pizzę, nawet w różnych rejonach Włoch występują różne jej wersje. Włosi z Neapolu przygotowują je zupełnie inaczej niż ich rodacy z północnej części kraju. Na południu Półwyspu Apenińskiego pizza jest puszysta, miękka, a kawałki pizzy zwija się w rulony. Niektóre przepisy na ciasto do pizzy mówią o ręcznym wyrabianiu ciasta, inne dopuszczają użycie maszyn kuchennych. Pamiętaj, że ciasto na pizzę potrzebuje czas na wyrośnięcie. Później uruchom swoją wyobraźnię i wyłóż na swoje ciasto dowolne dodatki. 

Ciasto na pizzę możesz przygotować zarówno na świeżych drożdżach, jak i suchych. Wybór należy do Ciebie.  

Zanim jednak do tego przejdziesz mam dla Ciebie kilka wskazówek: 

  • Nie masz w domu mąki typ 00 - zastąp go mąką typ 450 lub 550. 

  • Aby ciasto na pizzę było elastycznie liczy się czas jego wyrabiania, im dłużej tym lepiej. Możesz w tym celu wykorzystać robot kuchenny. 

  • Ciasto na pizzę powinno rosnąć, w tym celu warto podgrzać piekarnik i gotowe już ciasto umieścić w zamkniętym, ale ciepłym piekarniku. 

  • Czas i temperatura pieczenia są bardzo ważne. Najlepiej piec pizzę w temperaturze 250–270°C 

Jakie dodatki do pizzy?  

Tutaj macie pełną dowolność. Dobre ciasto na pizzę przyjmie każde składniki, nawet w najbardziej nieoczywistych połączeniach. Zacznijmy jednak od klasycznych wersji pizzy, czyli capricciosa. Głównymi dodatkami są tutaj ser, szynka, cebula i pieczarki. Taki podstawowy przepis na pizzę sprawdzi się w każdym domu, a po kolejne kawałki z pewnością będą upominali się również najmłodsi. Innym ciekawym i dość klasycznym przepisem jest pizza wiejska. To połączenie składników jest naprawdę bardzo pożywne - nie może tutaj zabraknąć kiełbasy, pieczarek, papryki i ogórków. Takie bogactwo składników z pewnością przypadnie do gustu męskiemu gronu. W sezonie na leśne grzyby warto skusić się o pizzę z ich udziałem. Jeśli jednak znudziły się Wam takie klasyczne dodatki na pizzę to zapraszam na przepis na pizzę z owocami morza. Cienkie ciasto, a na nim – owoce morza (dowolne, jakie lubisz, można użyć mrożonych), mozzarella i papryczka chili. Brzmi ciekawie, prawda? Koniecznie wypróbuj, jeśli tylko lubisz owoce morza. Został Ci brokuł, otwarta puszka kukurydzy i niewykorzystany do sałatki ser feta? Wykorzystaj te składniki do zrobienia pysznej i kolorowej pizzy. A może wolisz pizze inspirowaną kuchnią włoską? Tutaj postaw na przepis na pizzę z rukolą i tuńczykiem. Jest niezwykle aromatyczna i pięknie się prezentuje.  

W serwisie Doradca Smaku znajdziesz przepisy na różnorodne pizze: na cienkim i grubym spodzie, z drożdżami suchymi i świeżymi, ale nie zabraknie też przepisów bez ich udziału, z wykorzystaniem proszku do pieczenia. Przejrzyj inspiracje na dodatki, bo tych tutaj nie brakuje. Nie brakuje tutaj oczywistych, klasycznych propozycji, jak również nieco bardziej wyszukanych, dla tych, którzy lubią eksperymentować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak