Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Wołowina

Przepisy z kategorii Wołowina: 1001
Sortuj:
Wołowina to mięso, które można przygotować na wiele sposobów i które ma wiele połączeń smakowych. Ten rodzaj mięsa komponuje się z ogromem składników, tworząc wyborne dania w kuchni polskiej, ale także pozwalając na przygotowanie zniewalających podniebienie rarytasów europejskich, amerykańskich oraz orientalnych. Wołowina fenomenalnie pasuje do słodkich smaków – duszone policzki z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką lub gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym mogą stać się Twoimi daniami popisowymi. Doradcy Smaku serwują przepisy na pyszne zupy czy szlachetne dania główne, ale znajdą się tu też pomysły wykorzystania wołowiny w przystawkach i przekąskach lub daniach grillowych. Podpowiemy jak w prosty sposób urozmaicić domowe menu o wartościowy rodzaj mięsa. Zdradzimy też receptury, które mogą stać się punktem kulminacyjnym uroczystego obiadu lub proszonej kolacji. Wołowina świetnie sprawdzi się na domowy obiad i w daniach niczym z wykwintnych restauracji. Wołowina daje szansę poszerzania kulinarnych horyzontów oraz doskonałą okazję do zabawy smakami i technikami gotowania.

Wołowina

Wołowina to rodzaj mięsa, które kucharze na całym świecie doceniają ze względu na smak, łatwość i różnorodność dań jakie można przygotować z jej dodatkiem. Wołowina to mięso, które można zaserwować na wiele sposobów i które z łatwością łączy się z innymi smakami. Ten rodzaj mięsa komponuje się z ogromem składników, tworząc wyborne dania kuchni polskiej, ale także pozwalając na przygotowanie zniewalających podniebienie rarytasów kuchni europejskich, amerykańskich oraz orientalnych. Nie bez powodu w daniach, w których główną rolę odgrywa mięso wieprzowe, wzbogaca się je dodatkiem mięsa wołowego. To właśnie dodatek wołowiny czyni danie ciekawszym w smaku i bardziej wykwintnym.  Smak wołowiny można określić jako charakterystyczny, intensywny i bogaty. Mięso wołowe jest bogate w białko, naturalne soki i tłuszcze, które wspaniale wiąże się z innymi rodzajami mięsa, oraz decyduje o jego bogatym smaku. 

Co z wołowiny? 

Dania z wołowiny podbijają kulinarny świat, a za przykłady dań, w których wołowina odgrywa główną rolę można zaliczyć: tatara wołowego, burgery wołowe, wołowinę po burgundzku, kotlety wołowe czy roladki wołowe. Co jeszcze zrobić z wołowiny? We Francji najważniejszym daniem z wołowiny jest beuf bourguignon czyli potrawka wołowa, we Włoszech osso buco, czyli duszona gicz cielęca czy asado w Argentynie. W różnych krajach na całym świecie z wołowiny przygotowuje się wiele tradycyjnych dań, które podkreślają rodzaj tego mięsa w kulinarnej kulturze danego kraju. Koneserzy mięsa wołowego, docenią zapewne smak steków wołowych, które można przygotować w kilku stopniach wysmażenia: rare, medium oraz well done. Z kolei wielbiciele burgerów z pewnością zachwycą się soczystym mięsem wołowym przełożonym ulubionymi składnikami w puszystej bułce.  

Dania z wołowiny wykorzystują zarówno mięso wołowe mielone, które jest łatwiejsze do przygotowania dań, w których zależy nam na określonej formie mięsa, np. Kulek zatopionych w sosie, czy mięsnego sosu, w którym wołowina “rozpada” się na mniejsze kawałki. Tatar wołowy to również danie, przygotowane na bazie mięsa wołowego mielonego, które dzięki swojej strukturze można wymieszać razem z jajkiem, przyprawami i posiekanymi dodatkami podanymi na jednym talerzu z mięsem (ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą, marynowanymi grzybkami i innymi).  

Wołowina najlepsze przepisy

Pomysł na dania z wołowiny jest niejeden. Wołowina jest uniwersalnym składnikiem, który można poddawać różnej obróbce: grillowaniu, smażeniu, duszeniu czy pieczeniu. 

Wołowina fenomenalnie pasuje do słodkich smaków – duszone policzki z pieczonym selerem i karmelizowaną w miodzie marchewką, mogą stać się Twoim daniem popisowym. Doradcy Smaku serwują przepisy na pyszne zupy czy szlachetne dania główne, ale znajdą się tu też pomysły wykorzystania wołowiny w przystawkach i przekąskach lub daniach grillowych. Podpowiemy jak w prosty sposób urozmaicić domowe menu o wartościowy rodzaj mięsa. Zdradzimy też receptury, które mogą stać się punktem kulminacyjnym uroczystego obiadu lub proszonej kolacji. Wołowina świetnie sprawdzi się na domowy obiad i w daniach niczym z wykwintnych restauracji. Wołowina daje szansę poszerzania kulinarnych horyzontów oraz doskonałą okazję do zabawy smakami i technikami gotowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak