Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Ryż

Przepisy z kategorii Ryż: 693
Sortuj:

Ryż

Podpowiadamy jak przyrządzić prawdziwe pyszności z użyciem ryżu. Ten prosty, a zarazem bardzo elastyczny w gotowaniu składnik, znany jest w kuchni w różnych zakątkach świata. Kurczak z ryżem po meksykańsku, tajski smażony ryż, egzotyczny pudding ryżowy z mango i kokosem to tylko niektóre z propozycji serwowanych przez Doradców Smaku. Dla miłośników bardziej tradycyjnych, bliższych rodzimym gustom dań możemy zaproponować smaczne potrawki, sałatki z szynką, czy znany z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Wśród zbioru naszych receptur znajdują się bowiem wyborne atrakcyjne przepisy na potrawy z ryżem na słodko i w wersji wytrawnej – na śniadanie, obiad, czy deser. Prawdziwa skarbnica receptur daje okazję do odkrywania nowych kulinarnych horyzontów. Ryż nie musi być tylko prostym dodatkiem do dania głównego jako alternatywa dla tradycyjnych w polskiej kuchni ziemniaków. Może stać się głównym składnikiem, który nada potrawie odpowiednią formę, konsystencję oraz smak – proponujemy dania z różnymi odmianami ryżu.

Przepisy na ryż do obiadu chętnie używamy jako alternatywa dla ziemniaków, kaszy czy makaronu. Drobne, białe ziarenka ryżu to niezwykle popularny i powszechnie stosowany na całym świecie dodatek, który znakomicie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych. Może być również podstawą samodzielnej potrawy.     

Jaki podać ryż do obiadu?

Istnieje kilka rodzajów ryżu, a każdy z nich ma swoje unikalne cechy i walory smakowe. Jako ryż do obiadu najlepiej sprawdzą się: 

Ryż długoziarnisty - klasyka gatunku, jeden z najpopularniejszych rodzajów ryżu na świecie. Jak wskazuje nazwa, jego cechy charakterystyczne to długie i wąskie ziarna. Po ugotowaniu ziarna pozostają oddzielnie, nie kleją się. Ryż długoziarnisty ma delikatny smak i jest chętnie wykorzystywany do mięs i warzyw oraz dań kuchni świata takich jak pilaw, jambalaya czy burrito, a także chińskich dań z ryżem przygotowywanych na woku.  

Ryż basmati – ryż pochodzący głównie z terenów Indii i Pakistanu. Jest długi, cienki, przezroczysty, a po ugotowaniu ziarna trzymają się osobno. Ma intensywny, orzechowy smak i aromat. Ryż basmati często stosowany jest do dań curry, biryani i innych potraw popularnych w kuchni indyjskiej.  

Ryż jaśminowy - uprawiany w południowo-wschodniej Azji gatunek ryżu, który jest uznawany jako prawdziwy skarb kuchni tajskiej. Ma długie i smukłe ziarna o delikatnym, perłowym odcieniu, a po ugotowaniu staje się śnieżnobiały. Ryż ma unikalny smak i aromat, przypominający kwiaty jaśminu; czemu zawdzięcza swoją nazwę. Wspaniale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej przygotowywanymi w woku, mięsami i sałatkami.  

Ryż parboiled – to ryż, który został poddany procesowi parzenia w gorącej wodzie lub pod wysokim ciśnieniem. Proces ten sprawia, że ziarenka ryżu są bogatsze w wartości odżywcze, bardziej trwałe i mniej klejące się po ugotowaniu. To uniwersalny ryż, który sprawdzi się w każdej kuchni. Ze względu na dłuższy czas przechowywania warto użyć go w daniach, które gotujemy z myślą o posiłkach na kilka dni.  

Ryż brązowy - ryż w swojej naturalnej formie z pozostawioną łuską na ziarenkach, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor oraz lepsze właściwości odżywcze - więcej błonnika, witamin i minerałów. Ryż brązowy wymaga znacznie dłuższego gotowania, w znacznie większej ilości wody niż ryż biały. Ma gęstą konsystencję i lekko orzechowy smak. Uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla białego ryżu, dlatego najchętniej wybierają go osoby dbające o linię i przykładające szczególną uwagę do zdrowego odżywiania.   

Jak i ile gotować ryż?

Zanim podamy ryż do obiadu, trzeba go wcześniej ugotować. Proporcje wody oraz czas gotowania ryżu zależą od rodzaju ryżu oraz czy jest on na sypko czy w torebce. Do białego ryżu na sypko stosujemy proporcje 1 szklanka ryżu i 1-2 szklanek wody. W przypadku ryżu w torebce wystarczy taka ilość wody, aby opakowanie było całkowicie zanurzone. Ryż wkładamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut.  

Inaczej jest w przypadku ryżu brązowego, którego gotowanie trwa około 40 - 45 minut i wymaga znacznie większej ilości wody.  

Przepisy na ryż do obiadu

Podpowiadamy jak przyrządzić prawdziwe pyszności z użyciem ryżu. Ten prosty, a zarazem bardzo elastyczny w gotowaniu składnik, znany jest w kuchni w różnych zakątkach świata. Kurczak z ryżem po meksykańsku, tajski smażony ryż, egzotyczny pudding ryżowy z mango i kokosem to tylko niektóre z propozycji serwowanych przez Doradców Smaku. Dla miłośników bardziej tradycyjnych, bliższych rodzimym gustom dań możemy zaproponować smaczne potrawki, sałatki z szynką, czy znany z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Wśród zbioru naszych receptur znajdują się bowiem wyborne atrakcyjne przepisy na potrawy z ryżem na słodko i w wersji wytrawnej – na śniadanie, obiad, czy deser. Prawdziwa skarbnica receptur daje okazję do odkrywania nowych kulinarnych horyzontów. Ryż nie musi być tylko prostym dodatkiem do dania głównego jako alternatywa dla tradycyjnych w polskiej kuchni ziemniaków. Może stać się głównym składnikiem, który nada potrawie odpowiednią formę, konsystencję oraz smak – proponujemy dania z różnymi odmianami ryżu. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak