Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Drób

Przepisy z kategorii Drób: 10000
Sortuj:

Drób 

Pomysłowe przepisy na dania z drobiu to szansa na wprowadzenie zmian do codziennego jadłospisu. Żółte curry z kurczakiem i ciecierzycą zaskoczy smakami Orientu, zaś duszone udka z boczniakami pozwolą zanurzyć się w nieco bardziej tradycyjnej, kuchni polskiej. Doradcy Smaku zdradzają smakowite przepisy na drób, w tym nie tylko na popularnego kurczaka, ale także dania z przepiórki, kaczki, indyka i innego mniej popularnego w codziennym menu drobiu. Wśród licznych receptur znaleźć można pomysły na pożywny lunch, wyborny obiad, czy uroczystą kolację. Zaprawieni w kulinarnych podbojach smakosze odkryją z nami też receptury na drób, które dla wytrawnego podniebienia będą idealne na początek dnia. Podpowiadamy pyszne dania nie tylko dla dorosłych, ale także prawdziwe przysmaki dla najmłodszych. Doradcy Smaku pozwalają doszlifować znane i tradycyjne przepisy na drób, jak i odkrywać nowe, nieznane dania z udziałem drobiu, które zachwycą wszystkich domowników oraz gości. Podpowiadamy nie tylko jak przygotować drób, ale także z czym je podać, dając gotowy przepis na osobisty sukces kulinarny.

Mięso drobiowe to temat kulinarny, który spełni oczekiwania zarówno osób stawiających swoje pierwsze kroki w kuchni, jak i bardziej zaawansowanych fanów sztuki kulinarnej. Różnorodność rodzajów mięsa i sposobów, w jakie można je przygotować, a następnie zaserwować jest tego gwarancją. 

W serwisie Doradca Smaku coś dla siebie znajdą osoby świetnie zaznajomione z kulinariami. W naszej skarbnicy przepisów są te, wymagające nieco więcej umiejętności i czasu na gotowanie. Taką potrawą jest pieczony indyk lub faszerowana kaczka. Gdy przygotowujemy takie złożone danie, dobry, jasny przepis to podstawa. 

Z drugiej strony Doradcy Smaku inspirują również osoby, zastanawiające się, co to drób i jakie rodzaje mięsa zaliczają się do tej kategorii. Proste przepisy na szybki obiad, jak kurczak z makaronem albo kotleciki z indyka z ziemniakami to na pewno propozycje, z którymi poradzi sobie każdy. Przygotowywanie jedzenia w domu może być ogromną przyjemnością, a nie trudnym obowiązkiem! Doradcy Smaku podpowiedzą, jak przyrządzić szybki obiad, co zrobić z gotowanego mięsa drobiowego i w ile godzin upiecze się gęś z jabłkami. W serwisie czeka na Ciebie przepastny zbiór przepisów z drobiem w roli głównej. 

Mięso drobiowe – przepisy 

Co z mięsa drobiowego jest najlepsze? Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań i ulubionych smaków. Mięso drobiowe to produkt, który pozwala na przygotowanie niezwykle różnorodnych potraw. Jakie są najczęściej spożywane rodzaje tego mięsa? 

Kurczak jest najpopularniejszym w kuchni polskiej mięsem drobiowym, z którego możesz przygotować wiele bardzo różnorodnych potraw. Nuggetsy z kurczaka, pieczone udka i skrzydełka, pulpety drobiowe w sosie pomidorowym to tylko początek wspaniałych pomysłów na obiad z drobiu. Na specjalne okazje lub po prostu, gdy możesz poświęcić więcej czasu na gotowanie, polecamy kurczaka cytrynowego z grillowaną sałatą wg przepisu Michela Morana. Aromatyczne, soczyste mięso z masłem ziołowo-czosnkowo-cytrynowym oraz ciekawe dodatki to z pewnością danie, do którego wrócisz wielokrotnie.  

Upieczony w całości, nadziewany indyk stanowi jeden z symboli amerykańskiego Święta Dziękczynienia. Ten rodzaj mięsa ma bardzo mało tłuszczu, ale jest również smaczny. W wielu przepisach znajdziemy pierś z indyka – np. jako dodatek do makaronu, czy zapiekanki. Indyk to również dobry pomysł na mięso mielone drobiowe. Przepisy na delikatne pulpety w sosie koperkowym, placki mięsno-warzywne czy kotlety mielone cieszą się ogromną popularnością ze względu na smak dań i prostotę ich wykonania. 

Kolejnym rodzajem mięsa drobiowego jest gęś. Nieco bardziej tłusta i wyrazista w smaku niż kurczak i również niezwykle smaczna gości na naszych stołach w święta i nie tylko. Gęś pieczona z jabłkami, dynią albo cytrusową nutą pomarańczy to świetna inspiracja na wspólny obiad dla rodziny. Na gęsinie przygotujesz również esencjonalne i aromatyczne zupy. 

Również kaczka zapewnia szeroką paletę kulinarnych możliwości przygotowania. To dość tłuste i charakterystyczne w smaku mięso świetnie komponuje się z owocami – jabłkami, pomarańczą czy żurawiną. Z pewnością zaskoczysz domowników, podając zielone pierogi z kaczką i smardzami. Mniej oczywistym wyborem może wydawać się perliczka. Możesz ją upiec, usmażyć albo przygotować aromatyczny rosół z perliczką.  

Z mięsa drobiowego przygotujesz też delikatne, rozpływające się w ustach pasztety (polecamy przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy). Co więcej, w kuchni warto sięgnąć po podroby. Receptury na gulasz z żołądków drobiowych lub gulasz z serc drobiowych, wątróbkę z cebulką, potrawkę z podrobów i wiele więcej pysznych dań czekają w serwisie Doradca Smaku. 

Drób jest niezwykle popularnym mięsem nie tylko w kuchni polskiej, ale też w innych częściach świata. Jeśli szukasz inspiracji i pomysłów na dania z kaczką, gęsiną, kurczakiem czy indykiem, Doradca Smaku jest serwisem, który się sprawdzi. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak