

Kulinarna filozofia Włochów opiera się na prostocie, wysokiej jakości składnikach i celebrowaniu porannego posiłku. We Włoszech trudno szukać obfitych śniadań, raczej będą to proste posiłki z filiżanką aromatycznej kawy, cappuccino lub latte. Co ważne, kawę z mlekiem serwuje się we Włoszech tylko do południa. Zamówienie cappuccino po godzinie 12-tej to profanacja.
Colazione, czyli tradycyjne włoskie śniadanie skomponowane jest z kilku prostych składników. Najczęściej to kawa, cornetti, czyli kruchy rogalik wypełniony nadzieniem z kremu pistacjowego, waniliowego lub czekoladowego. Do kawy podawane są również ciasta (np. biszkopt), które zanurzane są w filiżance aromatycznej kawy.
Istnieje również wytrawna wersja włoskiego śniadania. W niektórych regionach na śniadanie serwuje się foccacię z oliwą i dodatkami (świeżymi ziołami, serem i pomidorami). Chrupiąca bruschetta to kolejna propozycja na słone śniadanie. Kromki włoskiego pszennego chleba są grillowane/smażone z oliwą i smarowane kremowym serkiem ricotta, miodem i świeżymi figami lub pomidorami z bazylią.
Wśród dodatków serwowanych do śniadania znajdują się świeże, sezonowe owoce (truskawki, brzoskwinie, winogrona), jogurt, miód i orzechy. Na Sycylii serwuje się z dodatkiem pieczywa granitę migdałową lub cytrynową.
Włoskie śniadania to czas na filiżankę aromatycznej kawy i pysznego ciasta lub rogalika. Włosi zawsze znajdą czas na kawę i celebrację rytuału związanego z jej piciem. Kawa palona we Włoszech uchodzi na najlepszą, a Włosi za znawców kawy i jej mieszanek.
Zajrzyj do naszego zbioru przepisów i odkryj sprawdzone i proste przepisy na włoskie śniadania!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: