Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Ser feta

Przepisy z kategorii Ser feta: 53
Sortuj:

Ser feta

Jednym z najchętniej wybieranych serów jest właśnie feta. Przepis, wykorzystujący ten ser, przywodzi na myśl słoneczną Grecję, która jest jego oryginalnym producentem. Popularność fety znacznie wykroczyła poza granice kraju – teraz jada się go na niemal całym świecie.

 

W jakich daniach sprawdzi się feta? Przepis z dodatkiem tego sera pomoże Ci nadać niepowtarzalny smak niemal każdej potrawie – za tym serem przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Możesz go dodać zarówno do sałatki, makaronu, czy jako dodatek do pomidorów – niezależnie od wybranej opcji, Twoja potrawa nabierze charakterystycznego smaku i przeniesie Cię wprost do malowniczej Grecji.

Feta to biały ser, których pochodzi z rejonów morza śródziemnego, a dokładniej z Grecji. Dziś fetę można wręcz uznać za jeden z symboli tego kraju. Feta powstaje także w Albanii i Bułgarii, ale od 2002 roku nazwa ta jest zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Z czego prawdziwa feta jest zrobiona? To ser, który powstaje głównie z mleka owczego lub koziego, ale bywa, że produkuje się go także z mleka krowiego. Odznacza się delikatnym smakiem i miękką, gładką konsystencją. Oryginalnie feta sprzedawana jest w zalewie i pakowana w puszkach. Czy feta to ser twarogowy? Otóż nie. To zupełnie odrębny rodzaj sera, ma zupełnie inny smak i właściwości.  

Czy serek feta jest zdrowy?  

Dieta śródziemnomorska, a ser feta jest jej nieodłączna częścią, jest uznawana za jedną z najbardziej zdrowych. Ser feta to przede wszystkim źródło białka, zatem budulec mięśni i kości. Feta to także źródło wapnia i kwasu foliowego. Zawiera także sporo sodu, stąd jej lekko słonawy smak, dlatego też osoby, którym nie zaleca się spożywania dużej ilości soli w diecie, powinny dawkować ją z umiarem. W ramach zrównoważonej diety jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ser feta na diecie może być smacznych źródłem białka, jednego z trzech głównych makroskładników. Ten ser ma zwykle także mniej tłuszczu, co jest pożądane przy dietach redukcyjnych.  

Ser feta przepisy, czyli co zrobić z fety 

Co można zrobić z fetą? Idealnie łączy się z warzywami takimi jak pomidory, ogórek czy papryka. Współgra także ze smakiem delikatnych sałat, wyrazistych oliwek – czarnych i zielonych oraz cebuli. Do tego trochę oliwy z oliwek i przypraw – a proste danie gotowe. Pasuje do kanapek, sałatek, a także dań na ciepło, np. tarty na bazie ciasta francuskiego. Można też dodać ją do grillowanych warzyw, makaronów, zapiekanek… Co ciekawe w piekarniku nie zmienia kształtu. Można ją także grillować lub nadziewać nią pulpety czy kotlety mielone.    

Sałatka śródziemnomorska  

Ser feta jest nieodłącznym składnikiem klasycznej „wiejskiej sałatki” śródziemnomorskiej greckiej – horiatki. Jest wiele przepisów i rożnych wariacji na jej temat. Za bazę uznaje się ser feta – to przede wszystkim. Do tego papryka, ogórek, czerwona cebula i oliwki. Czasami dodaje się też kapary czy anchoise. Ser feta można też z powodzeniem dodać do innych sałatek, np. sałatka z fetą i kurczakiem, sałatka śródziemnomorska z fetą i słonecznikiem czy sałatka ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Za każdym razem tym, co pokręca smak, jest właśnie delikatny i lekko słony ser feta. Dodaje on pożądanej słoności, delikatności i śródziemnomorskiego charakteru.  

Ser feta w daniach na ciepło 

Ser feta można wykorzystać także do potraw typu placki z cukinii z ziołami i serem feta. To proste, ale sycące a do tego bezmięsne danie, które można podać na obiad lub kolację. Nadaje się także na lunch do pracy. Ciekawym pomysłem jest dodanie tego sera do tarty lub quichu. Szybki i prosty przepis jest tu: tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim. Feta równie dobrze sprawdzi się do farszu w naleśnikach, przy czym najlepiej będzie pasować do szpinaku, jak w tym popularnym przepisie: naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym. 

Jak pokroić ser feta? Szybki i wygodny trick 

Ser feta jest miękki i delikatny a jego krojenie bywa problematyczne. Polecamy pewien internetowy  trick, który polega na tym, aby ser przekroić wzdłuż na pół wraz z kartonikiem. Nóż szybko się brudzi, więc albo należy umyć go w gorącej wodzie, albo wykorzystać inny nóż. Warto wiedzieć, że ser feta można także pokruszyć.

Ser feta – przepisy

Zastanawiasz się co można zrobić z serem feta? Na to pytanie odpowiedź jest banalnie prosta – niemal wszystko! Dania z fetą występują pod każdą postacią – od makaronów, aż po tarty i naleśniki. 

Doskonałą propozycją na bezmięsny obiad z serem feta są pierogi – niech farsz składa się ze szpinaku i sera. Gwarantujemy, że domownicy będą zachwyceni! Kolejne danie z serem feta, które zdecydowanie warto wypróbować to wytrawne muffiny. Zazwyczaj przygotowuje się je w wersji na słodko, tymczasem słone wydanie jest równie apetyczne. Jeśli szukasz pomysłu na przystawkę, którą podasz swoim gościom, koniecznie przygotuj koreczki z serem feta – przepis podpowie Ci, jak je zrobić, by zaskoczyć bliskich!

Prawie wszystkie przepisy z serem feta łączy jedno – zazwyczaj obecne są w nich świeże warzywa, które jeszcze bardziej podkreślają oryginalny, lekko słony, smak sera. Jak widzisz, możesz przygotować dania z fetą  na obiad, kolację czy śniadanie - niezależnie od pory dnia, wyczarujesz smaczne posiłki. A Ty w jakiej wersji lubisz jeść ser feta? Przepis na, być może nowego ulubieńca, znajdziesz na stronie Doradcy Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak