Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Łosoś

Przepisy z kategorii Łosoś: 77
Sortuj:

Łosoś to jedna z najczęściej goszczących ryb na polskich stołach. Ilość jego zastosowań w kuchni jest ogromna, dlatego nie dziwi fakt, że tak często gości w naszym codziennym i okazjonalnym jadłospisie. W serwisie Doradca Smaku znajdziemy najlepsze przepisy na jego przygotowanie.  

Łosoś - co to za ryba i jakie ma właściwości? 

Łosoś to ryba, która żyje głównie w morzach i oceanach, ale spotkać go można (a także złowić) w słodkich wodach rzek i potoków, gdyż wpływa tam na tarło.

Łososia cenimy przede wszystkim za miękkie, soczyste i delikatne w smaku mięso o charakterystycznym, różowym kolorze. Jest bogate w wysokiej jakości białka i składniki odżywcze, a także zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które wspierają pracę mózgu, serca i układu nerwowego.

Jak zrobić łososia na różne sposoby? 

Delikatne mięso łososia idealnie nadaje się zarówno do wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania, czy gotowania na parze. Lubimy też jeść łososia na surowo.

Łosoś wędzony - bardzo aromatyczne, pachnące dymem mięso łososia idealnie sprawdza jako przystawka lub przekąska. Przepisy z łososiem wędzonym nauczą Was jak zrobić przepyszne kanapki, sałatki lub roladę na specjalne okazje.

Łosoś smażony - łosoś smażony na patelni ma chrupiącą skórkę na zewnątrz, zaś w środku miękkie i soczyste mięso. Może być sam w sobie daniem głównym lub jednym ze składników sałatki czy kanapki.

Łosoś pieczony – natarty oliwą z oliwek i przyprawami, odstawiony na godzinę do lodówki, a następnie upieczony w piekarniku łosoś zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem. Dodatkowo, jeśli w piekarniku z łososiem umieścimy plasterki cytryny danie zyska świeże i kwaśne nuty. Przepisy z łososiem pieczonym zwykle stosujemy jako główne danie.

Łosoś grillowany – łosoś z grilla to ciekawa, bardzo smaczna alternatywa dla dań mięsnych, które zwykle znajdują się na rozgrzanym do czerwoności ruszcie. Dobrze przyprawione, skropione oliwą, opalone ogniem i owiane dymem mięso ryby jest bardzo miękkie i ma niepowtarzalny aromat. Łososia możesz przygotowywać bezpośrednio na grillu lub zawinąć go w folię aluminiową.

Łosoś gotowany na parze - łosoś na parze może być przygotowywany w garnku lub w parowarze. Tak przyrządzona ryba zachowuje swój naturalny smak oraz składniku odżywcze, zaś danie jest niskokaloryczne, przez co chętnie po nie sięgną osoby dbające o linię. Do przepisu na łososia na parze możemy dodać pokrojoną białą część pora oraz sok z cytryny. Danie na obiad możemy podać z warzywnym puree np. z bobu, kalafiora, brokułów czy kukurydzy. 

Łosoś surowy - rybę możemy podać także bez obróbki cieplnej, na surowo. W ten sposób przygotowujemy m.in. tatar z łososia, carpaccio z łososia czy uwielbiane na całym świecie tradycyjne japońskie danie: sushi. Surowy łosoś, marynowany przez kilka dni w mieszance soli, cukru, ziół i przypraw jest też podstawą do przygotowania łososia Gravlax, wykwintnej przystawki popularnej zwłaszcza w kuchni skandynawskiej.

Z czym i kiedy podawać łososia? 

Łosoś świetnie smakuje na kanapce, a także komponuje się z różnego rodzaju dodatkami: puree ziemniaczanym, frytkami, ryżem czy kaszą. Możemy zrobić z niego i awokado pastę, by posmarować nim świeże pieczywo, a także zawinąć z innymi składnikami w tortillę. Łosoś będzie też świetnym uzupełnieniem sałatek, zapiekanek, makaronów, wytrawnych tart czy sosów.  

Dostępne w Doradcy Smaku przepisy z łososiem sprawdzą się idealnie na śniadanie, lunch do pracy, obiad, kolację, przystawkę czy przekąskę. Łosoś stanowi także ważny składnik dań przygotowywanych na specjalne okazje, spotkania, uroczystości czy święta. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak