Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na ogórki małosolne

Przepis na ogórki małosolne od Doradcy Smaku przypadnie do gustu nie tylko smakoszom, ale również wszystkim dbającym o linię oraz zdrowie. Warzywa te składają się w 96% z wody, świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie, a dzięki kiszeniu posiadają właściwości probiotyczne. Do tego wszystkiego są niskokaloryczne! Przepis na ogórki małosolne jest także niesamowicie łatwy i szybki do realizacji. Otrzymasz z niego chrupkie, soczyste, lekko słone i aromatyczne ogórki. Po prostu niebo w gębie!

Przepisy z kategorii Przepisy na ogórki małosolne: 28
Sortuj:

Ogórki małosolne – przepisy

Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis od Doradcy Smaku z pewnością Cię zachwyci – wystarczy Ci słoik, ogórki gruntowe, przegotowana woda, sól, koper i główka czosnku. Realizując przepis na ogórki małosolne, musisz jednak pamiętać o kilku elementach. Po pierwsze nie wybieraj ogórków o długości większej niż 10 cm. Nie powinny one być również zbyt grube. Najlepsze na przepis na ogórki małosolne będą odmiany średnio- lub grubobrodawkowe. Ważne też, by były twarde (jędrne) i świeże.

 

Po zalaniu ogórków wodą, należy je docisnąć talerzem, a na wierzch położyć coś ciężkiego np. kamień. Przepis na ogórki małosolne jest naprawdę błyskawiczny – przygotowanie zajmie Ci zaledwie pół godziny i już po 3-4 dniach możesz zajadać się ogórkami. Nie bój się eksperymentować również z dodatkami – możesz do słoika włożyć także chili, korzeń chrzanu, gałązki kopru, a nawet liście porzeczki lub wiśni. Doskonale smakują one same jako przekąska, ale również dodatek do obiadów – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Sprawdź również inne smaczne przepisy na stronie doradcasmaku.pl.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak