Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na karpatkę

Chociaż ciasto to nie tylko jest obłędne w smaku, ale również efektowne, przepis na karpatkę wcale nie jest tak skomplikowany, jak może się to wydawać. Do tego nie zajmuje zbyt wiele czasu, a naprawdę zachwyca efektem końcowym. Każdy gość zrobi prawdziwe „wow”, a także poprosi o dokładkę. To tradycyjne polskie ciasto składa się bowiem z dwóch płatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Zobacz idealne przepisy na karpatkę od Doradcy Smaku.

Przepisy z kategorii Przepisy na karpatkę: 90
Sortuj:

Karpatka – przepisy

Każdy tradycyjny przepis na karpatkę opiera się na utarciu masła, wody i mąki do powstania gładkiej masy. Dodaje się również do niej jajka. Ważne są jednak odpowiednie proporcje oraz kolejność wykonywania poszczególnych czynności. Przepis na karpatkę może początkowo wywoływać obawy, jednak wystarczy odrobina wprawy, by osiągnąć wymarzony efekt! Przepisy od Doradcy Smaku na pewno naprowadzą Cię na właściwą drogę.

Chociaż tradycyjny przepis na karpatkę zawiera krem budyniowy, nie musisz trzymać się podstawowego przepisu. Coraz częściej dodaje się tu również marmoladę, a wierzch zamiast posypywać cukrem pudrem polewa się rozmaitymi polewami i sosami. 

Jak natomiast powinna być podawana karpatka? Przepis Doradcy Smaku zawiera także i tę wskazówkę – najlepiej schłodzić ciasto kilka godzin przed serwowaniem, by warstwy idealnie się ze sobą połączyły. Sprawdź także inne przepisy na tradycyjne polskie wypieki na stronie doradcasmaku.pl.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak