Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na gołąbki

Zawijane bądź nie, z sosem lub bez, wegetariańskie albo z mięsem – przepis na gołąbki może być naprawdę różny. Niezaprzeczalnie jednak to kapuściane danie, chociaż przywędrowało do kuchni polskiej stosunkowo późno, uważane jest za jedną z naszych tradycyjnych potraw. Każdy przepis na gołąbki to również przepis na zdrowie – danie to okazuje się bogatym źródłem przeciwutleniaczy, energii, witamin oraz wartościowych składników mineralnych. I wbrew pozorom – wcale nie jest trudne do przygotowania.

Przepisy z kategorii Przepisy na gołąbki: 146
Sortuj:

Gołąbki – przepisy    

Podstawowy przepis na gołąbki to kapusta (biała lub włoska), ryż, mięso mielone, cebula oraz przyprawy. Pierwotnie jednak zupełnie z czego innego składały się polskie gołąbki. Przepis staropolski na pierwszym miejscu wymieniał ziemniaki oraz kaszę gryczaną – było to idealne danie dla uboższych warstw społeczeństwa. Wkrótce pojawiło się i mięso – dziś przepis na gołąbki zawiera nie tylko wieprzowinę, ale również wołowinę, baraninę czy mięso drobiowe. Równie popularne okazują się jednak i gołąbki wegetariańskie z dużą ilością grzybów.

Każdy przepis na gołąbki zawijane zaczyna się od wycięcia głąba kapusty i jej lekkiego ugotowania. To szczególnie ważne, jeśli chcemy uzyskać miękkie i dobrze zwinięte roladki. Przed duszeniem możesz je również owinąć nitką, by nie rozpadły się podczas gotowania. Przepis na gołąbki duszone zawsze zawiera sos – pomidorowy lub grzybowy. Gołąbki można jednak jeść bez żadnych dodatków albo z ziemniakami lub chlebem. Sprawdź także inne nasze przepisy na tradycyjne dania kuchni polskiej na doradcasmaku.pl.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak