Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na fasolkę szparagową

Po przepis na fasolkę szparagową powinni sięgnąć nie tylko miłośnicy warzyw, ale również kobiety w ciąży, cukrzycy i wszyscy dbający o linię. Bogata jest ona w kwas foliowy, może pochwalić się wysoką zawartością błonnika, niską kalorycznością, a także niskim indeksem glikemicznym. Czy jednak okazuje się ona równie smaczna, jak zdrowa? Jeśli wypróbujesz przepis na fasolkę szparagową od Doradcy Smaku, jesteśmy pewni, że ta strączkowa roślina na zawsze zagości w Twojej kuchni.

Przepisy z kategorii Przepisy na fasolkę szparagową: 85
Sortuj:

Fasolka szparagowa – przepisy

Która będzie lepsza: żółta czy zielona fasolka szparagowa? Przepis od Doradcy Smaku udowadnia, że oba rodzaje nadają się doskonale do wykorzystania w codziennej kuchni. Żółta ma jednak bardziej kremowy i delikatny smak niż wyrazista w smaku zielona. Żadnej jednak nie należy spożywać na surowo, ponieważ zawiera ona toksyczne białko roślinne, neutralizowane dopiero podczas gotowania.

Najprostszy przepis na fasolkę szparagową zaczynamy więc od jej ugotowania – możesz to zrobić zarówno w garnku, jak i na parze. Pamiętaj jednak, by na początku przejrzeć strąki i odrzucić te z uszkodzeniami czy przebarwieniami. Każdy przepis na fasolkę szparagową będzie również zawierał wskazanie usunięcia twardych włókien fasolki i odcięcia jej końców. Tak przygotowaną wrzucasz do garnka z osoloną wrzącą wodą lub do koszyka od garnka parowego.

Jaki czas gotowania wskazuje idealny przepis na fasolkę szparagową? To zależy od tego, z jaką odmianą mamy do czynienia. Żółta fasolka gotuje się krócej (5-15 minut), zielona potrzebuje od 15 do 20 minut. Dobrze ugotowana powinna być miękka, ale lekko krucha – nie bój się więc próbować jej podczas gotowania. Jak ją podawać? Zobacz na przepisy od Doradcy Smaku.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak