Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Dorsz

Przepisy z kategorii Dorsz: 84
Sortuj:

Jak przyrządzić dorsza? Przepisy 

Dorsz to drapieżna ryba morska, którą dobrze znamy z polskiej kuchni. Jakie są rodzaje dorsza? W Bałtyku żyje dorsz bałtycki, którego dobrze znamy. Ceniony jest także dorsz atlantycki. Oba gatunki są łatwo dostępne w sklepach rybnych, jak i w dyskontach. Możemy także kupić gatunki takie jak czerniak czy łupacz, które należą do rodziny dorszowatych. 

Dorsz to ryba, która cieszy się ogromną popularnością w kuchni różnych kultur i można ją znaleźć na stoiskach rybnych na całym świecie. 

Czy ryba dorsz jest zdrowa?  

Dorsz to wspaniała, bogata w odżywcze składniki i popularna ryba, która uchodzi za rarytas. Jest delikatna w smaku, a mięso jest białe i po usmażeniu czy upieczeniu rozpada się na kawałki. Dorsz stanowi źródło białka, witamin B12 i D oraz wielu minerałów, m.in. jodu i selenu. Aby przyrządzona ryba była najzdrowsza najlepiej upiec ja w piekarniku lub ugotować na parze. 

Jak przyrządzić dorsza? 

Dorsz to wszechstronna ryba. Najczęściej wykorzystuje się gotowe filety – wygodne do smażenia i pieczenia. Warto zamarynować rybę przed obróbką cieplną. Do tego celu polecamy takie mieszanki gotowe jak: Przyprawa do ryb i Przypraw do ryb z nutą cytryny Prymat. Będą one doskonałym wyborem dla tych, którzy nie czują się zbyt pewnie w kuchni lub poszukują pewnych i szybkich rozwiązań. Można też wykorzystać Pieprz cytrynowy, Koperek suszony i Sól morską Prymat i stworzyć własną autorską mieszankę. Wystarczy choćby kwadrans takiego marynowana w lodówce, aby nasz dorsz był smaczny. 

Dorsza można z powodzeniem upiec w piekarniku, a także w całości na grillu. Dorsz pieczony w folii to pomysł na danie lekkie, smaczne i łatwe w przyrządzeniu. Polecamy także ten przepis: aromatyczny dorsz w czosnku i bazylii z piekarnika.  

Dorsz świetnie nadaj się do gotowania, np. zupy rybnej – zarówno w stylu orientalnym, jak i wersji klasycznej. Polecamy przepis na pikantną zupę z dorsza. Można także przyrządzić pulpeciki z dorsza, np. w sosie pomidorowym czy koperkowym. Taki dorsz jest na pewno najzdrowszy. Jednak najchętniej dorsza serwuje się smażonego. 

Jak usmażyć dorsza?  

Dorsza można smażyć na rożne sposoby. Zacząć należy od przyprawienia wedle gustu. Smażyć można na dwa sposoby – sauté lub w panierce, w oleju lub na maśle klarowanym.  

Wersja sauté to dorsz bez panierki smażony w małej ilości tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni, jak w tym przepisie: filety z dorsza z patelni. Na drugim biegunie mamy rybę w panierce, np. w bułce tartej czy cieście z mąki i jaja. Można np. obtoczyć rybę w jaju a potem w bułce tartej i smażyć na dużej ilości tłuszczu – tak jak w  przepisie na smażony dorsz bałtycki. Można też najpierw obtoczyć rybę w mące, a potem w jajku, dzięki czemu mamy doskonałą rybę w cieście. Co ważne rybę smażymy krótko. Zbyt długie smażenie sprawi, że ryba będzie sucha i niesmaczna, czyli „przeciągnięta”.  

Dorsz - przepis 

Jak zrobić dorsza, aby wyszło nam smaczne danie? Dorsz doskonale smakuje z frytkami, zarówno nad polskim morzem czy oceanem atlantyckim jako fish&chips, jak i w domowych zaciszu. A do tego polecamy miks sałat lub surówkę z kapusty surowej czy kiszonej. Popularnym dodatkiem jest także masło, które podkreśla smak ryby oraz ćwiartka cytryny – dzięki można zneutralizować charakterystyczny zapach.  

Więcej przepisów znajdziecie na doradcasmaku.pl - na dorsza i inne ryby oraz porad, jak przyrządzić smaczne danie rybne. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak