Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na carbonarę

Carbonara to jedno z dań włoskich, które należy do prawdziwej klasyki gatunku. Przepis na carbonarę teoretycznie jest bardzo prosty, choć tradycyjna włoska wersja tego dania wymaga nieco wprawy. W Polsce często przygotowuje się carbonarę w wersji z dodatkiem słodkiej śmietanki. To ułatwia uzyskanie gładkiej, aksamitnej konsystencji sosu. Prawdziwi Włosi zaserwują Ci przepis na carbonarę, w którym bazą do sosu są wyłącznie jajka. Wówczas kucharzowi potrzeba nieco umiejętności technicznych, za to efekt finalny jest nie do przebicia.

Przepisy z kategorii Przepisy na carbonarę: 56
Sortuj:

Carbonara – przepis na danie, które jest klasyką gatunku

W tradycyjnej włoskiej wersji przepis na carbonarę, to zaledwie kilka składników, takich jak makaron spaghetti, jajka, boczek, parmezan i przyprawy. Tyle i aż tyle, bo diabeł tkwi w szczegółach. Żeby przygotować carbonarę idealną musisz pamiętać, że najlepiej do sosu użyć wyłącznie żółtek jaj. Oczywiście zdarzają się przepisy, w których kucharze zalecą użycie całych jajek, razem z białkami, i to też jest w porządku. Najtrudniejszym etapem przygotowania sosu do makaronu będzie moment połączenia wszystkich składników. To kluczowy moment, od którego zależy, jak zaprezentuje się Twoja carbonara. Przepis, który znajdziesz u niejednego z naszych Doradcy Smaku, podpowie Ci, że ważne jest wyrównanie temperatury jajek z gorącym makaronem oraz nie przegrzanie składników. Zbyt wysoka temperatura jajka zrobi z nich jajecznicę, a w carbonarze chodzi o to, żeby sos był płynny i aksamitny. Oczywiście tradycyjny przepis możesz zmodyfikować według swoich preferencji. Zobacz propozycje od Doradcy Smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak