Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na botwinkę

Botwinka to młode liście i korzenie buraków ćwikłowych, które królują na polskich stołach w okresie wiosennym. Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw, dlatego sięgaj po nie w sezonie jak najczęściej. Najbardziej popularny przepis na botwinę, to oczywiście zupa, która z resztą często nazywana jest po prostu „botwiną”. Tego warzywa używa się również do przygotowania chłodników, jako dodatek do lekkich, wiosennych sałatek, tart, a nawet do pierogów. Przepis na botwinę kiszoną to jeden z nietypowych sposobów na wykorzystanie tego niezwykle zdrowego warzywa. Zajrzyj do tej kategorii po więcej pomysłów na dania z botwiny.

Przepisy z kategorii Przepisy na botwinkę: 194
Sortuj:

Botwinka - przepisy

Przygotowanie botwiny jest dziecinnie proste. Przepis na botwinę w formie wiosennej zupy, to zaledwie kilka składników. Oprócz wywaru warzywnego potrzebujesz oczywiście świeży bukiet botwiny, pęczek świeżego koperku, ocet winny lub cytrynę, która nada lekko kwaskowaty posmak potrawie oraz przyprawy – dokładnie te, których użyjesz do barszczu czerwonego, a więc liść laurowy, ziele angielskie i świeży czarny pieprz. Jajko to dodatek, z którym idealnie komponuje się botwina. Przepis na takie połączenie znajdziesz u naszch Doradców Smaku. Czekają tam na Ciebie przepisy na sałatki z wykorzystaniem botwiny w towarzystwie jajek, mięsa lub dodatku wielu innych przepysznych warzyw i aromatycznych przypraw. My kochamy kaszotto z wykorzystaniem botwiny, albo botwinę w lasagne. Przepis na botwinę to prosty i zdrowy sposób na wiosenne menu. Zobacz, ile zgromadziliśmy dla Ciebie przepisów na te dania!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak