Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Boczniaki

Przepisy z kategorii Boczniaki: 50
Sortuj:

Jak można przygotować boczniaki? Przepis na nie podpowie Ci, jak je przyrządzić, by były wyśmienite. Jedno z najszybszych dań, które zrobisz to boczniaki w panierce. Ale to nie jedyne rozwiązanie. W jakiej jeszcze formie możesz wykorzystać boczniaki? Przepis na gulasz lub zupę pozwoli Ci podkreślić ich smak i będzie prawdziwym hitem podczas obiadu. Co więcej, przygotowanie tych grzybów nie wymaga dużo pracy. Z łatwością stworzysz z nich wiele różnorodnych dań. Zaskocz swoich domowników pysznym daniem!

Boczniaki – przepisy

Potrawy z boczniaków zachwycą Cię łatwością wykonania. Jednocześnie stworzysz z nich niezwykłe w smaku dania, które świetnie sprawdzą się podczas spotkań rodzinnych. 

Zastanawiasz się, co możesz ugotować, jeśli masz w domu boczniaki? Przepisy na zupy pomogą Ci wykonać pyszny krem, który doskonale rozgrzeje Cię podczas jesieni. Klasyczny bulion lub krem marchewkowy będą idealną bazą, do której możesz dodać boczniaki. Przepis na zupę najczęściej zawiera śmietanę, która zagęszcza wywar, a przy tym nadaje aksamitnej konsystencji.

Innym popularnym rozwiązaniem jest przepis na boczniaki w panierce. Ze składników będziesz potrzebować bułki tartej i jajko. Jeśli więc szukasz prostych sposobów na to, jak przyrządzić boczniaki, ta propozycja będzie dla Ciebie idealna. Zajrzyj jednak do naszych receptur, by wybrać przyprawy, które nieco odmienią smak tego klasycznego dania.

Potrawy z boczniaka możesz również zaserwować z dodatkiem pysznego sosu. Z jakim najlepiej będą komponować się boczniaki? Przepis na sos pomidorowy lub paprykowy z pewnością pozwoli Ci stworzyć danie, które podkreśli smak grzybów. Możesz także zdecydować się na bardziej klasyczny sos śmietanowy.

Na doradcasmaku.pl znajdziesz nie tylko pomysły na pyszne dania z boczniaków. Zajrzyj również do pozostałych kategorii, by znaleźć inspiracje na przygotowanie innych potraw.

Boczniaki należą do grzybów ostrogowatych, bowiem ich kształt przypomina właśnie ostrygę. To grzyb, który jest łatwo dostępny – znajdziemy go zarówno w popularnych dyskontach, w osiedlowych delikatesach, jak i w lepiej zaopatrzonych warzywniakach. Można je także uprawiać samodzielnie, a przepisów na taką uprawę jest sporo w internecie.  

Boczniaki to dobre grzyby – w smaku i w kulinariach  

W smaku boczniaki są delikatne, wyjątkowo smaczne, z nutą słodkawą, orzechową, mięsną. Dzięki łagodnemu smakowi pasują do wielu rodzajów potraw, dobrze także smakują z innymi składnikami czy przyprawami. Ich charakterystyczna struktura sprawia, że są one popularnym składnikiem potraw wielu kuchni świata, a przepis na dania z boczniaków znajdziemy niemal w każdej książce kucharskiej. Boczniaki mają szerokie zastosowanie kulinarne, a potrawy z boczniaków, przepisy na ich wykorzystanie to ogromne pole do kulinarnych inspiracji.  

Jak przygotować boczniaki? 

Boczniaki to grzyby zwykle pochodzące z upraw, zatem już dość czyste. Może je wyczyścić pędzelkiem lub ściereczką, jeśli to niezbędne. Jeśli będziemy smażyć boczniaki, nie zaleca się ich mycia, bowiem blaszki sprawiają, że naciągną one wodą, co da niepożądany efekt kulinarny. Potrawy z boczniaków nie wymagają  stosowania zbyt wielu przypraw. Wystarczy trochę ziół (natka pietruszki, tymianek, rozmaryn i bazylia), czosnek czy standardowe przyprawy takie jak sól i pieprz. Jednak boczniaki można tez przygotować także w wersji orientalnej – zależnie o preferencji smakowych. Można dodać sos sojowy, ostrygowy oraz imbir. Ciekawym dodatkiem do boczniaków jest także masło czy sok z cytryny.  

Potrawy z boczniaków – przepisy 

Boczniaki, tak cenione za delikatny smak, są chętnie dodawane do wielu dań, bowiem dodają także ciekawej tekstury. Zwykle to składnik zup, sosów, sałatek, risotto i wielu innych dań, które można urozmaicić ich smakiem. Zupa z boczniaków to jedno z najchętniej wyszukiwanych dań, które jest szybkie i lekkie. Wystarczy 30 minut, aby przyrządzić ciekawą zupę na wywrze z jarzyn. Aby zupa z boczniaków była bardziej pożywna, można ją zagęścić śmietaną lub podać z makaronem. Flaczki z boczniaków to również ciekawe i proste danie, które w swojej kuchni i restauracji serwuje nawet taki szef kuchni jak Robert Sowa. Flaczki z boczniaków doskonale wpisują się w nurt kuchni wegetariańskie czy wegańskiej, która zyskuje na popularności. Jest również wygodną alternatywą dla flaków wołowych, których przyrządzanie jest czasochłonne i wymaga wprawy. Wśród przepisów na boczniaki nie mogło zabraknąć takiego dodatku jak sos z boczniaków , który obok sosy z grzybów leśnych czy pieczarek może stanowić ciekawe urozmaicenie w repertuarze domowych sosów. Ciekawym dodatkiem do sosu z boczników jest ocet balsamiczny, który doda głębi smaku i koloru. Panierowane boczniaki i boczniak smażony z patelni to doskonały pomysł na proste danie z grzybów, które zaskoczy smakiem. Wszelkie dania smażone są po prostu smaczne, z panierką czy bez, od zawsze są znane w kuchni polskiej. A proces smażenia, czy to na maśle, czy na oleju, dodaje smakowitego smaczku i chrupkości. Boczniaki w takiej formie mogą być podane na kolację czy jako przystawka na ciepło. Jeśli usmażymy za dużo boczniaków  w panierce, można wykorzystać przepis w stylu zero waste czy less waste - poznaj przepis na boczniaki marynowane w panierce. To danie w stylu śledzi po kaszubsku, czyli smażone danie zalewamy specjalną zalewą octową, dzięki czemu przedłużamy czas przydatności do spożycia. Tak przyrządzone grzyby nabierają też ciekawych walorów smakowych. A przepis na dania z boczniaków zamyka makaron s sosem śmietanowym i boczniakami – czyli włoskie klimaty po polsku. 

Zatem podczas kolejnych zakupów, jeśli boczniaku przyciągną Waszą uwagę, śmiało wrzućcie je do koszyka i spróbujcie przyrządzić z nich obiad lub kolację.   

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak