Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Babeczki

1300x508 Babeczki v1

Babeczki, czy jak kto woli muffinki, to niezwykle proste w przygotowaniu ciastka, które dodatkowo pięknie się prezentują. Mogą być podawane saute lub udekorowane kremem, owocami, czy cukrowymi ozdobami. Znajdą się wielbiciele klasycznych, waniliowych muffinek, ale również Ci, którzy nie wyobrażają sobie babeczki bez owoców, czy kawałków czekolady. Ich wygodny sposób podawania nie wymaga krojenia, jak w przypadku ciast, czy tortów, dlatego też świetnie sprawdzą się jako deser na przyjęciach.  Pieczone w specjalnych papierkach, które wykłada się do przeznaczonej do tego blaszki, już po kilku minutach o włożenia do piekarnika podwajają swoją objętość, stając się puszyste, delikatne w smaku, a do tego przepyszne!

 

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Babeczki: 155
Sortuj:

Babeczki najlepsze przepisy

Najlepszy przepis na babeczki, to taki, który nie będzie wymagał od Ciebie specjalnych umiejętności kulinarnych, za to zachwyci Cię smakiem. Wiem o tym, dlatego w tej kategorii znajdziesz mnóstwo przepisów na te smakowite maleństwa. Przygotowałem dużo propozycji, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.  

Przepis na babeczki różnego rodzaju sprawdzi się, gdy spodziewasz się gości. Pięknie ozdobią Twój stół i będą doskonałą, niewielką przekąską. Zabierz je na piknik – łatwo je spakujesz i podzielisz między uczestników wypadu za miasto. Jeśli nie masz pomysłu na podwieczorek dla najmłodszych lub nie wiesz co podać do kawy - także sięgnij po przepisy na babeczki. 

Babeczki przepisy, które pokochasz

Choć sposobów na przygotowanie tych małych pyszności jest naprawdę całe mnóstwo, to zapewniam Cię, że jest to jeden z mniej skomplikowanych wypieków. Z łatwością przygotujesz babeczki w swojej kuchni.  Aby je przygotować musisz posiadać: mąkę, jajka i cukier. Później ogranicza Cię już tylko wyobraźnia – zaszalej dowolnie z dodatkami. A jeśli zabraknie Ci własnej inwencji twórczej, to nic nie szkodzi. Wykorzystaj przepisy na babeczki z DoradcaSmaku.pl i znajdź swój idealny smak. Może kochasz owoce i marzy Ci się, aby wrzucić kilka soczystych truskawek do swojej babeczki? Przepis na wersje owocowe babeczek też znajdziesz w serwisie.  

Gdy przygotowujesz babeczki w formie muffinek, pamiętaj o papierowych papilotkach, które koniecznie umieść w metalowych albo silikonowych foremkach. To zapobiegnie rozlaniu się ciasta podczas pieczenia. Z kolei do babeczek na bazie ciasta kruchego wykorzystaj karbowane foremki, które koniecznie natrzyj masłem. Dzięki temu ciasto nie przyklei się do ścianek.

Babeczki przepisy do wyboru, do koloru

Pomysłów na babeczki jest cała masa. Najpopularniejsze to te czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe. Nie brakuje też przepisów na babeczki z sezonowymi owocami - śliwkami, malinami, truskawkami czy jagodami. 

Jeśli wolisz babeczki na bazie kruchego ciasta to obowiązkowo przygotuj je z delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i dodatkiem świeżych owoców. Ciekawą propozycją są też babeczki kajmakowe lub makowe 

Nie wiesz, jak przygotować krem do babeczek? To bardzo proste. Bazowym składnikiem może być wspomniany już serek mascarpone lub śmietana 36%. Świetnie sprawdzi się tutaj też krem budyniowy. Gdy przełożycie już masę na upieczone babeczki postawcie na dekorację i wykończenie. Posypcie tutaj całość kawałkami czekolady lub sezonowymi owocami.   

Przepisy na babeczki- porady

Jeśli masz już wybrany swój przepis na babeczki to zapraszam do przeczytania kilku wskazówek, z którymi przygotowanie tych małych pyszności będzie znacznie łatwiejsze.

  • Jaka forma do pieczenia babeczek? Tutaj masz dowolność - możesz wybrać papierowe papilotki, silikonowe foremki lub metalowe. Sam wybór formy nie ma znaczenia, natomiast trzeba pamiętać, że od użytej formy zależy czas pieczenia babeczek. Papierowe papilotki zapobiegają przypieczeniu. 
  • Nie zawsze musisz używać mąki pszennej i cukru. Możesz tutaj eksperymentować. Wybrać np. Mąkę owsianą, orkiszową lub bezglutenową. Zamiast cukru - dosłodzić babeczki miodem, lub syropem klonowym. 
  • Wzbogać smak babeczek dodając bakalie, kakao lub cynamon.
  • Zanim połączysz suche i mokre składniki, dokładnie wymieszaj je ze sobą w oddzielnych miskach i dopiero połącz. Ciasto na babeczki nie wymaga zbyt długiego mieszania, tylko do połączenie się składników. 
  • Gdy napełniasz foremki do babeczek ciastem zostaw ok. 1 cm od góry. Nie przepełniaj foremek, ponieważ gdy ciasto urośnie może to spowodować jego wylanie poza formę 
  • Ustaw odpowiedni czas pieczenia, aby babeczki nie były suche po ostudzeniu. W trakcie pieczenia sprawdź patyczkiem lub nożem czy ciasto jest gotowe (jeśli po wyjęciu patyczka lub noża będzie on suchy to znaczy, że ciasto jest gotowe).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak