Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Owsianka

Przepisy z kategorii Owsianka: 8
Sortuj:

Owsianka to jedna z najchętniej przygotowywanych propozycji śniadaniowych, szczególnie ze względu na szybkość jej przygotowania, prostotę (do przygotowania owsianki potrzeba tylko kilku składników, które z pewnością macie w swojej lodówce) oraz łatwość dopasowania tego dania śniadaniowego do swoich preferencji żywieniowych. Owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów, ale najważniejszym jej składnikiem są oczywiście płatki owsiane. Na rynku istnieje kilka rodzajów płatków owsianych: zwykłe, błyskawiczne czy górskie, a ich wybór do przygotowywanej owsianki zależy od tego jaką jej konsystencję chcecie uzyskać. 

Płatki owsiane zwykłe to produkt minimalnie przetworzony, który powstaje w wyniku zgniecenia całego ziarna. Z tego powodu płatki owsiane zwykłe wymagają dłuższego czasu gotowania.  

Płatki owsiane błyskawiczne są częściowo przetworzone poprzez proces wcześniejszego nawadniania – gotowania oraz walcowanie. Z tego powodu mają sypką i luźną strukturę przez co zdecydowanie szybciej się gotują i wchłaniają dodaną do nich wodę lub mleko. Warto po nie sięgnąć wtedy, gdy zależy nam na szybkim przygotowaniu owsianki np. Owsianki na wodzie – bez zbędnego gotowania. Jak sama ich nazwa wskazuje, owsiankę na ich bazie zrobicie błyskawicznie! 

Płatki owsiane górskie łatwo rozpoznać poprzez swoją rozdrobnioną, pokruszoną strukturę, a sam proces ich przygotowania polega na zgnieceniu ziarna, jego odtłuszczeniu i naparowaniu. 

Nie ma jednego, właściwego przepisu na owsiankę. W serwisie Doradca Smaku znajdziecie te przygotowane na bazie różnych rodzajów płatków, napoi roślinnych, mleka krowiego czy wody, które również wzbogacone zostały wybranymi owocami i bakaliami. To od Was zależy, która owsianka najbardziej przypadnie Wam do gustu. 

Zastanawiacie się zatem jak zrobić owsiankę? 

To banalnie proste. Istnieje kilka metod jej przygotowania, począwszy od owsianek nocnych, w której płatki owsiane należy zalać wodą lub mlekiem i odstawić na noc do napęcznienia, poprzez owsianki gotowane na gazie. Każda z nich jest bardzo prosta w przygotowaniu, a świadomość zjedzenia pożywnego posiłku o poranku zachęca do jej przygotowania.  

Wśród najbardziej popularnych przepisów na owsiankę można wyróżnić: owsiankę na mleku czy owsiankę na wodzie. Te dwa rodzaje można potraktować jako bazę każdej owsianki. Ze względu na zawartość w nich błonnika i białka, owsianka jest świetną propozycją na śniadanie, a jej zjedzenie zapewnia uczucie sytości na długi czas. Jeśli jesteście na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, płatki owsiane na stałe zagoszczą w Waszym śniadaniowym menu. Zamiast mleka krowiego, sięgnijcie po napój roślinny: sojowy, kokosowy czy migdałowy. Ich dodatek sprawi, że owsianka zyska przyjemnej nuty smakowej, którą następnie warto wzbogacić owocami i orzechami. Co ważne, coraz większą popularnością cieszą się owsianki zapiekane. Proces ich przygotowania jest bardzo podobny do tych tradycyjnych, a wymaga jedynie dodatku składnika spajającego masę, np. jajka i zapieczenia oczywiście. 

Jak zrobić owsiankę, by zyskała ona ciekawej nuty smakowej? 

Wśród przepisów na owsiankę możemy znaleźć te wzbogacone szczyptą aromatycznych przypraw: cynamonu, kardamonu, wanilii czy imbiru. Do owsianki na wodzie czy mleku warto dodać owoce świeże, mrożone czy suszone, które dostarczą słodyczy i wyjątkowego smaku, a także przełamią strukturę kremowej owsianki. Jeśli chcecie zrezygnować z dodatku słodkich owoców, wykorzystajcie inny słodzik np.: miód, syrop klonowy, syrop z agawy czy syrop z daktyli. Co dodać do owsianki? Jeśli chcecie sprawić, by Wasza owsianka była bardziej sycąca, dodajcie do niej łyżkę masła orzechowego z kawałkami orzechów lub bez lub odrobinę wiórków kokosowych, pestek słonecznika lub orzechów. W wybieraniu dodatków do owsianki ogranicza nas tylko fantazja i upodobania kulinarne. Komponowanie własnej owsianki może przypominać pracę artysty, który tworzy małe dzieło sztuki na talerzu.  

Niekiedy owsianka kojarzy się z mało apetyczną potrawą z przedszkolnej lub kolonijnej stołówki. Dziś mamy tak wiele przepisów na to pyszne, śniadaniowe danie, że trudno go nie polubić. Dlaczego warto jeść owsiankę? Owsiankę warto wpisać do swojego codziennego menu, zwłaszcza że płatki owsiane są uznawane za jeden ze zdrowszych pokarmów.  

Przygotowanie smacznej owsianki, która w niczym nie będzie przypominała koszmaru lat dziecięcych, jest naprawdę proste i zajmuje około 10 minut. Po tym czasie otrzymujemy pyszne i pożywne śniadanie. To jednak nie wszystko, owsiankę można przygotować zarówno na ciepło jak i na zimno. Możemy połączyć ją z wodą, jogurtem, mlekiem, napojem ryżowym, mlekiem kokosowym, owsianym, sojowym. Jedzcie owsiankę, bo naprawdę warto! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak