Amerykańskie muffiny to jedne z najbardziej popularnych wypieków ze względu na swoją prostotę wykonania i smak. Każdy przepis na muffiny może być inny - wystarczy dobra baza (przepis podstawowy na muffiny), a dodatki dobierzesz, jakie lubisz. Muffiny mają swoje słodkie i wytrawne wersje.
Rodzaje muffinków
Najbardziej znanym wariantem są blueberry muffins, czyli muffiny z borówkami. Można je zaliczyć do klasycznych babeczek, które często serwują amerykańskie piekarnie. Muffiny z borówkami często zawierają słodką kruszonkę.
Znane i lubiane są chocolate chip muffins, czyli muffiny z kawałkami czekolady. Mają miękkie maślane wnętrze i chrupiące kawałeczki czekolady. W serwisie Doradca Smaku podstawowy przepis na babeczki jest hitem.
Nie można zapomnieć o banana muffins, czyli muffinach bananowych. Jesli masz przejrzałe banany, nie wyrzucaj ich, tylko zrób mufinki bananowe. Te babeczki są wilgotne, słodkie i można je wzbogacić orzechami lub czekoladą dla jeszcze lepszego smaku.
Dla wielbicieli masła orzechowego polecamy peanut butter muffins, czyli muffiny z masłem orzechowym. Mają intensywnie orzechowy smak i mogą być wzbogacone dodatkiem czekolady, dżemu lub chrupiących orzechów.
Do amerykańskich klasyków zalicza się także red velvet cupcakes, czyli babeczki o głębokim czerwonym kolorze. Są wilgotne i mają pyszny dodatek kremu z serka śmietankowego.
A co powiesz na muffiny z makiem?Wypróbuj lemon poppy seed muffins, czyli cytrynowych muffinów z makiem. Ich lekko kwaskowy smak i delikatna chrupkość maku sprawiają, że są świetnym wyborem na wiosenne i letnie dni.
W tej podkategorii są wybrane przepisy na różne wersje amerykańskich muffinów. Wybierz swój ulubiony przepis na muffiny i piecz z Doradcą Smaku!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: