Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepisy - Kuchnia orientalna

Przepisy z kategorii Kuchnia orientalna: 13
Sortuj:

Kuchnia orientalna to synonim bogactwa smaków, aromatów i kulinarnych tradycji, na którą składa się zarówno kuchnia azjatycka: chińska, japońska, tajska czy indyjska. Do kuchni orientalnej zaliczyć można również kuchnię arabską, w której nie brakuje wcześniej wspomnianych składowych. Kuchnia orientalna to przede wszystkich umiejętność łączenia przypraw, składników, technik gotowania z odpowiednimi produktami. W kuchni orientalnej nie ma jednego przepisu na przygotowanie mięsa czy warzyw. Jej bogactwo pozwala na ugotowanie potrawy z produktów, które własnie mamy pod ręką!

Jaka jest kuchnia orientalna?

W serwisie Doradca Smaku, w kategorii Kuchnia Orientalna, znajdziesz przepisy na orientalne dania, których przygotowanie, a na końcu delektowanie pozwoli cieszyć się smakiem egzotycznych potraw bez wychodzenia z domu.  

Kuchnia orientalna to połączenie technik kulinarnych i tradycji wielu kultur, ale można wyróżnić kilka łączących je elementów. Z pewnością można wyróżnić tutaj przyprawy, które decydują o finalnym smaku i aromacie dania.  W kuchni orientalnej są to imbir, kolendra, kurkuma, cynamon, pieprz i sól, którego zamiennikiem często są sosy - szczególnie sos sojowy. Inne sosy używane w kuchni orientalnej to hoisin, sos ostrygowy, słodko-kwaśny czy rybny.  

W każdej potrawie kuchni orientalnej występuje baza. Mogą być nią warzywa, mięso czy ryby lub owoce morza. To wszystko zależy od tego, jakie danie chcemy przygotować lub jaki składnik wybrać. Kuchnia orientalna to również umiejętność łączenia wszystkich smaków w odpowiedniej proporcji. Tutaj słodkie idealnie balansuje z kwaśnym i ostrym, by zachwycać za każdym razem kubki smakowe.  

Najpopularniejsze składniki w kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna to kompilacja składników różnych kuchni, dlatego można wyróżnić tutaj takie dania jak: spring rollsy, czyli sajgonki wypełnione świeżymi warzywami i mięsem, curry w wielu kolorach i z różnymi składnikami, zupy np. Zupę Pho, czy dania z makaronem ryżowym np. Pad Thai. W kuchni orientalnej można spotkać niekiedy dodatek będący inwencją kucharza na urozmaicenie tego dania. 

W Polsce pod pojęciem kuchni orientalnej kryje się z pewnością: kurczak w sosie słodko-kwaśnym, smażony makaron z mięsem i warzywami, tajska zupa kokosowy, pierożki gyoza czy coraz popularniejsze w ostatnim czasie bowle.  

Z przepisami na dania kuchni orientalnej w serwisie Doradca Smaku, poznasz ich różnorodność, by móc przygotować je w domowym zaciszu. Smaki Dalekiego Wschodu mogą być na wyciągnięcie ręki! 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak